Brzina savremenog načina života nas primorava da hvatamo korak u ritmu koji nam ne odgovara, da trčimo i jurimo onda kada bismo radije prošetali, da gledamo u telefon umesto da primećujemo ljude, drveće, sunce, atmosferu. Da uvek nešto radimo i osećamo krivicu kad dokoličimo – jer smo zaboravili šta to znači biti slobodan, disati, kretati se i živeti u skladu sa (sopstvenom) prirodom, u tempu koji nam prija, u širenju svojih vidika i percepcije… Zato, nađite vremena za ove zaboravljene stvari.

Pisanje rukom

Više i ne znate kakav vam je rukopis. Kada ste poslednji put napisali nešto rukom, a da nije potpis na čeku, priznanici ili nekom dokumentu? Ako je pismo preterano zahtevno (lakše je poslati poruku, mejl ili pozvati telefonom), napišite spisak za prodavnicu na papiru, koji ćete staviti u novčanik. Smešnu ili ljubavnu poruku, koju ćete zalepiti (ili pritisnuti magnetom) i ostaviti negde gde će videti voljena osoba, prijatelj, dete, kome je poruka upućena. Učinite to, da vidite razliku.

Uživanje u dokolici

Da li postoji vreme kad ne radite ništa? U smislu, ništa produktivno? Ako ne postoji, pronađite ga. Potrebno vam je da se povremeno setite kako je dobro osećati se rasterećeno, ne radeći ništa što predstavlja završavanje nekog posla (jer je to jedino zadovoljstvo koje osećate u poslednje vreme), nego naprosto uživajući u lenstvovanju, čitanju, gledanju serija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Razmišljanje pre odgovora

Savremena komunikacija nas uslovljava da dogovore obavljamo brzo, da odmah odgovaramo na poruke i to činimo ne razmišljajući. Uslovljeni smo da sve završavamo sada i odmah. Razmislite pre nego što napišete neki komentar ili odgovorite na postavljeno pitanje – udubite se i razmotrite pitanje (temu), a zatim ponudite odgovor. To je znak zrelosti inteligencije.

Spremanje lepog obroka – tek onako

Ne zato što ste nekog pozvali na večeru ili što želite da se častite, nego tek onako – spremite neko jelo, koje zahteva pažnju i praćenje recepta, posetite se tom poslu i uživajte u procesu. Naravno da ćete posle uživati i u jelu (a možete nekoga i da pozovete da podeli obrok sa vama), ali najviše ćete uživati u osećanju da ste sami stvorili nešto lepo i ukusno i da ćete ponovo hteti to da radite.

Obucite se i doterajte samo zbog sebe

Ne zato što negde izlazite i što treba sa nekim da se vidite, nego zato što će vam prijati da se osećate lepo i doterano, čak i ako čitav dan provedete sami u kući.

Comments