Osećanje krivice je jedan od najpodlijih mehanizama, koji vam podrivaju životnu radost i kvare vam lepe trenutke – možete čak ići dotle da osećate kao da osećanjem krivice (grižom savesti) plaćate nešto što ste sebi dozvolili i u čemu ste uživali, a to je samokažnjavanje. Kada osvestite toksičnost osećanja krivice, možete i da ga prevaziđete. 


Prevaziđite krivicu zbog odmora, opuštanja, lenstvovanja. Ne možete biti produktivni svakog trenutka u danu, ne možete uvek biti vredni i spremni da skočite i uradite nešto. Ne samo da imate pravo da se odmarate kad osetite potrebu, nego to sebi dugujete. Ako se drugi osećaju uskraćeno zbog onoga što pružate sebi, potrebno je da vežbate postavljanje granica i stavljanje sebe na prvo mesto. Ne morate ničim to da „zarađujete“, već ste zaslužili. 

Prevaziđite krivicu zbog izražavanja „negativnih“ osećanja. Zbog plakanja, besa, zbunjenosti, nesigurnosti. Ne možete neprestano da budete smireni i stabilni, dozvoljeno vam je da „poludite“ i da se ne pretvarate da je sve u redu. Vaši bliski treba da znaju kako se osećate i treba da vas razumeju i podržavaju. Imate prava da budete ranjivi i da tražite i očekujete podršku. 

Comments