Malibu, sa svojim prostranim, belim plažama, konstantnim suncem i opuštenim ambijentom, udomljava neke od kalifornijskih omiljenih oaza. Lociran je nešto manje od 40 kilometara severno od mesta gde se slavni Vilšir bulevar susreće sa okeanom, na autoputu duž obale Pacifika.

malibu Sunčanje sa stilom   Malibu, Kalifornija

 

Ovaj grad je bogat plažama. Grešno bogat. Obala dužine 35 kilometara za svačiji je ukus. Prostrane, suncem okupane plaže, skrivene uvale, prirodni plimski bazeni, odbojka, svetski crème de la crème i izvajana tela poput onih iz ”Čuvara plaže”.

Malibu je dom brojnim filmskim i televizijskim ličnostima. Možete ošacovati sve tračeve koji se tiču lokalnih zvezda ili čak nepretencioznih stanovnika Malibua u nedeljnom izdanju Malibu Tajmsa. Mnogi poznati svrate da vide okean dok večeraju u popularnom Malibu Čart Haus restoranu, ili se socijalizuju u totalno šik mestu kao što je Kvidos Malibu, gde se zvezde susreću sa peskom. Bogati i slavni žive ovde. Umiru ovde. Podižu svoje nadgrobne spomenike ovde.

Priča o Malibuu počinje krajem 19. veka. Malibu je bio privatno vlasništvo jedne bogate porodice, milionerskog bračnog para iz Masačusetsa. Posedovali su svih 35 kilometara obale i držali su ostatak sveta podalje od plaže zaključanim kapijama sa naoružanom stražom koja je patrolirala na konjima. Malibu kolonija je postala favorit filmskih zvezda kada je oblast otvorena za javnost prvi put 1929. godine. Udovica Mej Rindž (May Rindge) je imala novčanih problema i bila je primorana da pozove nekoliko bogatih ličnosti iz šoubiznisa da izgrade vikendice na njenom posedu. Kasnih tridesetih, gospođa Rindž je konačno dozvolila stanovnicima Malibua da kupe svoje placeve i Malibu kolonija je počela ubrzano da raste.

malibu2 Sunčanje sa stilom   Malibu, Kalifornija

Poput Rindžovih, holivudske zvezde cene svoju privatnost i kolonija nudi ne samo zaštitu od radoznalih pogleda, već i prelep pogled na okean i peščane plaže u dvorištu njihovih vila. Sa pozadinama njihovih kuća koje sačinjavaju neprobojan zid duž autoputa i Pacifikom ispred kuća, Malibu kolonija predstavlja oličenje privatnosti. Na ulazu se nalazi čuvana kapija koja zaustavlja turiste, a na zapadnom kraju postoji čak i policijska stanica.

Ma koliko skupe bile, vile većine zvezda na Malibuu su zapravo druge kuće – odmorišta, vikendice i kuće na plaži. Kada je izbila divlja vatra niz brda u novembru 1993, manje od jedne četvrtine stanovnika kolonije je bilo kod kuće.

malibu3 Sunčanje sa stilom   Malibu, Kalifornija

Iako je vožnja duž obale Malibua uvek očaravajuće iskustvo, sa dramatičnim prizorima okeana, kamenitim liticama i divljim cvećem u proleće, kada je reč o samoj koloniji, posetilac nema mnogo šta da vidi. Zadnje strane kuća stanovnika kolonije stvaraju virtuelni zid i blokiraju pogled na koloniju i na okean. Vlasnici kuća ne žele posetioce na njihovojplaži. Činjenica je, ustvari, da je ta plaža javna i pristup je dozvoljen svima. Trik je doći do tog dela plaže. Ne možete prelaziti preko privatnih vlasništva zvezda, a da ne rizikujete hapšenje. Postoji samo nekoliko sakrivenih načina da se dođe do dela plaže kod same kolonije.

Čak i ako ne želite da zapravo hodate niz plažu, čvrsto preporučujem posetu Malibuu, naročito po vedrom i sunčanom danu. Tu se nalazi jedna od najlepših prirodnih oblasti u Los Anđelesu. Doživećete ono najbolje što Južna Kalifornija može da pruži.

Izvor fotografija: unsplash.com


Kristina Grabež je marketing guru i melanholična Beograđanka koja voli da zagrebe u svaku umetnost. Možete je videti kako svakodnevno šparta od izložbi slika do koncerata i pozorišnih predstava, balansirajući svoju džigljavu malenkost na ultratankim dvanaesticama.

Comments