9a25a0cf 57fb 4816 a890 e8750d1e14cb picnik Sunce, daj im pameti!

Primetih pre neki dan, na dunavskom keju, stariju gospođu kako ispruženih ruku gleda ka Suncu i meditira. Ostadoh dosledan sebi da izbegavam kritikovanje stvari o kojima ne znam dovoljno te se, uz krajnji napor, naterah da ne prevrćem očima i donosim sud o mentalnom zdravlju gospođe. Produžih dalje sa gorkim osećajem u ustima i obećah sebi da ću konsultovati sveznajući Google i malo bolje se upoznati sa materijom. Ovo nije prvi put da sam se susreo sa pričom o solarnoj jogi – vrsti meditacije zasnovanoj na gledanju u Sunce (Sungazing). Par meseci ranije slušao sam o čoveku bez stalnih primanja, hronično nesposobnom da se zadrži na bilo kom poslu više od par meseci. Dotični je poverovao da je napokon pronašao rešenje za svoje muke i stomak koji gladno zavija – solarnu jogu. Dovoljno je, bar je tako preneo svojim prijateljima i poznanicima, da svako jutro i veče gleda u Sunce, meditira i tako upija energiju potrebnu za normalno funkcionisanje. Da nesreća bude veća, u meditaciju je uključio i svoje troje maloletne dece. Sećam se kako sam komentarisao: “Otac kreten i jadna deca!” Ne znam kako se njihova avantura završila. Iskreno se nadam da se pater familias opametio i našao posao koji će obezbediti hranu na stolu.

Na internetu postoji nekoliko sajtova o solarnoj jogi i čoveku koji je promoviše širom sveta, takozvanom Ambasadoru Sunca, Hiru Ratanu Maneku (Hira Ratan Manek). I svi ti sajtovi, zloupotrebljavajući davno poznatu činjenicu da na Zemlji nema života bez Sunca, opisuju jednu krajnje opasnu vrstu meditacije koja može dovesti do ozbiljnih oštećenja vida i teških poremećaja ishrane i metabolizma. Cela ideja je u devetomesečnom treningu, koji se sastoji u jutarnjem i večernjem direktnom posmatranju Sunca, nakon kog telo dolazi u stadijum da mu nije potrebna hrana ili su mu potrebne minimalne količine iste. Sva neophodna energija, prema zagovornicima solarne joge, tada dolazi od akumulirane energije koju je potrebno dopunjavati sporadičnim seansama gledanja u Sunce. Pritom se u organizmu dešavaju procesi slični fotosintezi? A ako uz sve ovo želite da poboljšate svoj imunološki sistem, inteligenciju i možda razvijete telepatske moći potrebno je da uvedete i bosonogo hodanje, šest dana po četrdeset pet minuta. O ostalim benefitima vam ne mogu pričati, jednostavno nisam imao snage i volje da čitam dalje.

Da bi dali kredibilitet svojoj praksi, solarni jogiji navode niz “zvanično potvrđenih” eksperimenata tokom kojih je Hira Ratan Manek višemesečnim neuzimanjem hrane “dokazao” svoje učenje. Spominju se eksperimenti koje je sprovela međunarodna grupa lekara na čelu sa predsednikom indijske lekarske komore zatim ispitivanja koje su u Americi sproveli univerziteti Tomas Džeferson (Thomas Jefferson University) i državni univerzitet Pensilvanije (The Pennsylvania State University). Kao šlag na torti navode da je čak i NASA (National Aeronautics and Space Administration) sprovela svoje istraživanje ugostivši Maneka na neodređeno vreme. Naravno, nije navedena ni jedna potvrda ovih institucija da su se eksperimenti zaista i dogodili. Ali opet čak i za to, solarni jogiji, imaju objašnjenje. U pitanju je navodna zavera Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO), farmaceutskih kompanija kao i proizvođača zaštitnih krema i naočara za Sunce. Nisu zaobiđeni ni Iluminati i njima slične organizacije koje uskraćivanjem svetlosti ljudima žele da stvore totalitarno društvo u kome će sprovoditi svoju diktaturu. I na kraju šta reći o svemu? Možda bismo se mogli nasmejati tuđoj gluposti i okrenuti glavu. Ali radi se o opasnim i ozbiljnim stvarima i zato ne smemo ćutati i dozvoljavati svakakvim šarlatanima i lažnim prorocima da nam otkrivaju nove životne istine. Jer istina je samo jedna, direktno gledanje u Sunce je opasno i štetno. Tako je uvek bilo.


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments