Promena je zastrašujuća, jer podrazumeva izlazak iz zone komfora, stupanje na nepoznat teren, rizikovanje, izvesnost pravljenja grešaka u neizvesnosti. Ali, svaka promena je bolja od stagnacije. Kada ostajete isti i uopšte se ne menjate, to znači da stagnirate. Boravite na mestu koje poznajete (u sebi i van sebe), udobno vam je i ne morate da pravite nikakav napor da odgovorite na izazove. Budite se svakog dana u isto vreme, radite iste stvari po istom rasporedu, na isti način. Rutina je utešna, ugodna, postaje navika i ne angažuje vas – niti se brinete oko nje, niti razmišljate kako da je promenite. Život se odvija ukrug, svaki dan je repriza prethodnog, a to je kao i da ne živite uopšte. Iako vas to nimalo ne plaši, trebalo bi. Jer to je nastrašnije od svega.

Osim toga, promena je neizbežna. Od rođenja do smrti, život je rezultat neprekidnih promena. Promena je sinonim za život, baš kao i za rast i razvoj. Ako se ne menjate, ne napredujete, ne učite, ne razvijate se, ne evolouirate, već okorevate u svojim uverenjima i idejama, dok vas svet neprekidno zaobilazi i prevazilazi. U toj poziciji, vremenom počinjte da se zadovoljavate minimalnim, samo da biste izbegli neočekivano. Plašite se rizika, plašite se da ćete doneti pogrešnu odluku, kada se nađete u izazovnoj situaciji. Ali, izazovi vas neće zaobići, samo zato što se vi trudite da zaobiđete njih. Jednostavan i neumitan tok života doneće vam dovoljno promena sa kojima ćete morati da se suočavate, uglavnom kroz gubitke i bol.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FLWHRS (@flwhrs)

Zato prihvatite promene. One prirodne i životne, prigrlite i poštujte ih. I otvorite se za promene koje možete uneti u svoj život namerom, učenjem, radoznalošću, postavljanjem viših standarda i ciljeva.

Mnogo je bolje da rizikujete i da ne uspete, nego da uopšte i ne pokušavate. Mnogo je bolje pronaći mir u saznanju da ste pokušali, stati na mesto saznanja, umesto ostati na mestu straha, iza zaklona udobnosti i prividne bezbednosti.

Život neče slučajno postati bolji, smisleniji, radosniji, ispunjeniji. Ništa se ne menja – ako se ništa ne menja. Ne možete očekivati da će vam osoba koja vas zanima odgovoriti na poruku, ako joj uopšte ne pošaljete poruku. Ali, sebi možete navesti mnogo razloga da joj poruku uopšte ne pošaljete (ionako vam neće odgovoriti, glupo je da vi preuzimate inicijativu, možete se uplesti u nešto razočaravajuće…). Ako tu poruku nikada ne pošaljete, jedino je sigurno da nikada nećete saznati da li bi bilo odgovora, kakav bi bio odgovor i kuda bi vas to odvelo.

Ne možete očekivati da ćete postati pisac, ako se ne potrudite da objavite to što pišete. Ne možete očekivati da ćete se naputovati, ako niste odredili destinaciju i kupili kartu. Ne možete očekivati da ćete biti voljeni, ako se ne otvorite za ljubav. Ne možete se probuditi u prostoru zakrčenom lošom energijom i očekivati da ćete imati sjajan dan. I ne možete imati sjajan dan ako dozvolite da ga neke gluposti i sitnice pokvare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FLWHRS (@flwhrs)

Ako već dugo čekate da se nešto promeni, vreme je da prestanete da čekate i da krenete u susret promeni. Ne morate uraditi ništa radikalno i naročito odvažno. Promenite jednu malu stvar. Napravite nov raspored u dnevnoj sobi. Premestite lampu na drugo mesto. Promenite prekrivače, unesite malo življe boje, nabacajte jastučiće, sklonite tepih. Pošaljite poruku nekome ko vas zanima, preuzmite inicijativu, onako, iz igre. Ako druga osoba prihvati igru, nastavite da se igrate. To vas ne obavezuje. Možete izaći na jedan sastanak i videti da li vam to prija. Pošaljite na konkurse ono što pišete, ti konkursi su anonimni, ako ne prođete, niko neće znati da ste to vi, a ako prođete – svi mogu saznati.

Ne morate skočiti sa litice na krilima vere, dovoljno je da napravite korak, pa još jedan, pa još jedan. Dovoljno je da neko vreme samo koračate putem kojim vas je poveo prvi korak. Kada u jednoj oblasti života napravite taj korak, kad se odvažite i preduzmete akciju, biće vam lakše da to uradite i na nekom drugom planu. Biće vam lakše da uhvatite korak – promena je poput plesa koji stalno menja ritam. Malo se saplićete, u nekom trenutku se oslobodite i zaigrate, a zatim se ritam promeni i opet, u hodu, učite nove korake. Igrajući, učite da igrate. I da se igrate.

Naslovna fotografija: instagram.com/flwhrs

Brankica Milošević

Comments