Čak i pesme mogu da nas namame na putovanje i da ritmom ožive prizore prirode raznih zemalja. Desi se da ne možemo nikakvu paralelu da povučemo između države i zvuka o njoj. U tim situacijama nam tekst pesme “priskoči u pomoć”. Ove note nas barem maštom “voze” do pesmom odabrane turističke destinacije.

Kambodža

Ova azijska zemlja postala je očaravajuća zemlja bogate turističke ponude. U tako nešto se izrodila iz zemlje gde je vladao strašni agrarni komunizam partije Crveni Kmeri na čelu sa Polom Potom. Kambodža je danas zemlja koja odiše mističnošću i čarolijom.

Mistična kultura i čarobna priroda Svakoj zemlji po melodija

Mistična kultura i čarobna priroda

Argentina

Pesma posvećana prvoj dami Argentine, koja je ostala upamćena po borbi za prava žena i fondaciji kojom je pomagala najsiromašnijima gradeći im domove i škole. Evitu Peron je obožavala radnička klasa bez obzira na kontroverzne priče o njenom privatnom životu. Pesmu je komponovao Endrju Lojd Veber (Andrew Lloyd Webber) za mjuzikl “Evita” iz 1978. godine.

Lepota Argentine Svakoj zemlji po melodija

Lepota Argentine

Egipat

Ima pesama koje nam crtaju sliku u mašti i čine je vrlo realnom. Tako slušajući ovu pesmu možemo da se zamislimo na kamili približavajući se piramidama ili kako se cenkamo sa napadnim trgovcima u nekim od bazara.

Egipatski hod Svakoj zemlji po melodija

Egipatski hod

Barbados

Pesma predstavnik situacija kada nam dođe da pobegnemo od brze i zamarajuće svakodnevice i odlepršamo na neko egzotično mesto gde bismo uživali u hladu palme, gde Sunce ne bi zalazilo i gde ne bismo radili ništa drugo do uživanja i odmaranja. Tipična pesma “Tipično tropskog”(čitaj: naziv benda, Typically Tropical). U pesmi možemo da čujemo i prijatne vesti stjuarta o dolasku u egzotični raj.

Odoh na Barbados Svakoj zemlji po melodija

Odoh na Barbados!

Indija

Grupa Aerosmith došla je vrlo spontano na ideju o pesmi daleke azijske zemlje. Prolazeći pored restorana “Taste of India” upalila im se lampica inspiracije koja ih je odvela do indijskog žičanog instrumenta sarangi, čiji se zvuk odlično uklopio sa njihovom hard rok muzikom.

U zemlji začina Svakoj zemlji po melodija

U zemlji začina

Kuba

Cuba – quiero bailar la salsa! Jedva da neko neće uspeti da razume poruku ove pesme. Znao ili ne znao španski, uspeće da prepozna ritam koji ne dozvoljava telu da miruje, već momentalno tera na ples.

Zemlja salse i mohita Svakoj zemlji po melodija

Zemlja salse i mohita

Kina

Ova pesma ne upoznaje nas preterano dobro sa azijskim gigantom. Ovo je ljubavna pesma u koju su se slile emocije zaljubljenog čoveka. Nema muškaraca koji se bar jednom nije zaljubio u lepotu neke Kineskinje. U pesmi Dejvida Bouvija (David Bowie) čuje se tačan opis zavodljivosti koju nose kose oči.

Mir prirode Svakoj zemlji po melodija

Mir prirode

Japan

Značenje fraze “big in Japan” ne treba doslovno shvatati. Izraz se odnosio na zapadne muzičke grupe koje su imale veliku popularnost kod Japanaca, ali ne i u matičnoj zemlji. Nekima je to mnogo značilo i činilo im se da je sve lako kada si “faca u Japanu”, gde je Istočno more tako plavo.

Konićiva i sajonara Svakoj zemlji po melodija

Konićiva i sajonara

Francuska

Pesmu koju doživi svaki turista kada ode u Francusku. Izgubljen u gomili ljudi i okružen jezikom koji ne razume. Međutim, on nije uplašen, već naprotiv, oduševljen je. Na mestu je gde muzičari sviraju na svakom ćošku i gde je tako lako zaljubiti se u grad.

Ništa lepše od francuske lavande Svakoj zemlji po melodija

Ništa lepše od francuske lavande

Sjedinjene Američke Države

Ova pesma ne govori o pejzažima američkih prerija, već o sudbini jednog vijetnamskog veterana. Životnoj priči koji su mnogi preživeli ne želeći da tako bude. Pesma je himničkog zvuka, a u spotu se prikazuju scene mahanja zastavom i idiličnih američkih zajednica, što su mnogi pogrešno protumačili kao potencijalnu drugu američku himnu. Pesma nosi izričit kritički stav prema zločinima koji su se desili tokom rata u Vijetnamu.

Rođen u Americi Svakoj zemlji po melodija

Rođen u Americi


ApoMaja – Piši kao što osećaš, govori kako misliš i ureži osmeh u svoj duh.

Comments