Nema rasprave između putnika, koji su proputovali Afriku i uzduž i popreko, da je Kenija jedna od afričkih zemalja gde su turističke ponude i usluge najbolje. Ova zemlja na istoku afričkog kontinenta pruža sve što duša jednog pustolova ište. Urbane gradove, ravnice pune čopora raznih vrsta životinja, egzotične plaže i, naravno, neizostavni safari. U Keniji neko ko je došao u posetu  može da se oseća kao individua u masi, ali najčešće se nađe u situaciji da se utopi u okruženje i doživi autentičan afrički život na sopstvenoj koži.

Džungla Kakamega

Na ovo mesto, koje je od najspektakularnijih u Keniji, može se doći kada se uputi ka zapadu ove zemlje, tačnije na ivicu granice sa Ugandom i najtačnije severozapadno od prestonice Najrobi. Veruje se da je ovo jedino preostalo parče stare gvinejsko-kongoanske prašume, koja se prostirala po celoj teritoriji afričkog kontinenta. Od divljeg sveta u ovoj džungli obitavaju razne vrste egzotičnih ptica, četiri stotine vrsta leptira, kao i majmuni vrste Debrazza. Ovaj predeo ulepšava masivno drveće i brojni vodopadi.

Svaki pedalj pokriven drvećem Sve lepote zemlje safarija

Svaki pedalj pokriven drvećem

Ja sam majmunče Debrazza Sve lepote zemlje safarija

Ja sam majmunče Debrazza

Južna obala Mombase

Plaže grada Mombase, koji je drugi po veličini u Keniji, predstavljaju raj uživo. Pesak kašmirove mekoće sklizne niz prste i pre nego što to ljudsko oko registruje. Ono što se zeleni su palme na povetarcu, a što se azurno plavi je Indijski okean, koji neprestano lupa o koralne grebene. Ovaj grad svojom lukom prihvata u zagrljaj brodove sa svih strana sveta. Od životinjskog sveta se neretko mogu videti džinovske kornjače, delfini, a može se i roniti u društvu šarenolikih riba.

Peščani dragulj Kenije Sve lepote zemlje safarija

Peščani dragulj Kenije

Lamu

Lamu je najstariji grad Kenije, što ga je dovelo do mesta na listi Uneskoovog svetskog nasleđa. Osim toga važi i za najbolje očuvano Svahili naselje u istočnoj Africi. Lamu je ostrvski grad, koji i dalje čuva istorijske spomenike još iz 13. veka. Predstavnici su ogromne džamije i prelepa ručna rezbarenja i nadvoji na vratima. Taj stil drvoreza je karakterističan za celu istočnu Afriku i može se videti na svakom ćošku ovog grada.

Lamu najstariji grad i mesto gde je najpre preporučuje ronjenje Sve lepote zemlje safarija

Lamu - najstariji grad i mesto gde se najpre preporučuje ronjenje

Dolina Kerio

Iznad ove doline stoji Severna Rift dolina, koja kao da čuva Kerio. Dok je ispod doline Kerio sama voda. Na obodima pršte vodopadi koji se utapaju u reke i zatim teku kroz šume i brda. Srce čajne industrije je baš ovo mesto. Bregovi doline Kerio idealno su mesto za putovanje.

Najbolja dolina čaja Sve lepote zemlje safarija

Najbolja dolina čaja

Amboseli

Prostrano parče savane zvano Amboseli mesto je gde se može uživati u panorami bez kraja koje gleda na planinu Kilimandžaro, koja se nalazi odmah iza tanzanijske granice. Ravnica Amboseli je mesto obitavanja brojnih plemena Masai koja daju harizmu ovoj lokaciji. Površina joj zauzima 392 kvadratna metra. Ovde su se odomaćile i razne životinje poput zebre, gnua, slonova i impala, a najbrojnije su ptice i gepardi.

Kilimandžaro na dohvat ruke Sve lepote zemlje safarija

Kilimandžaro nadohvat ruke

Bogoria

Na prvom koraku u bujnu i divlju Keniju, nalazi se krasno jezero Bogoria. Okruženo je planinskim vencem Siracho. Ono što doprinosi još lepšem prizoru jezera su balončići koji pršte na sve strane. S obzirom na to da je ovo tektonski nestabilno područje sa vulkanskim potencijalom ne iznenađujemo se što ovde zatičemo termalno jezero. Kada se pogleda na jezero od gore primećuju se roze tačkice, koje su zapravo flamingosi. Životinjske komšije su im orlovi, gazele, zebre i babuni.

Umesto lave proključalo jezero Sve lepote zemlje safarija

Umesto lave - proključalo jezero

Nacionalni park Vatamu

Ovo nacionalno blago Kenije je locirano na njenoj južnoj obali i pripada morskom rezervatu i parku Malindi. Tip vegetacije po imenu mangrove su simbol ove oblasti. Obavezno se nalaze u lagunama, zalivima ili ušćima reka u more. Tako da mangrove na ovom rastresitom i vlažnom tlu bivaju dom čitave faune nacionalnog parka Vatamu. Ovde se može primetiti da nije sve u lepoti plaže, već i da u divljem ambijentu ima čari.

Ispod mangrova se krije kornjačino carstvo Sve lepote zemlje safarija

Ispod mangrova se krije kornjačino carstvo

Sagana

Sagana je gradić koji je nezvanična prestonica Kenije za zabavu i avanturu. Nalazi se u dnu planine Kenija. Mesto je dobilo ime po reci Tana, koja prolazi kroz grad. Tok se prvenstveno nazivao Tagana. Svi veliki obožavatelji skoka adrenalina hrle na ove prostore da skaču bandži-džamping ili da prelaze nestabilne mostove na pozamašnim visinama. I ono što je najvažnije, ovde mogu da se pronađu najbolje usluge za posmatranje i upoznavanje sa divljači Afrike.

Raj ekstremnih sportova Sve lepote zemlje safarija

Raj ekstremnih sportova


ApoMaja – Piši kao što osećaš, govori kako misliš i ureži osmeh u svoj duh.

 

Comments