Mnogo je ljudi koji imaju stil i za koje možemo da kažemo da znaju kako i šta treba da nose, ali ne toliko onih koji su po svom stilu neumitno prepoznatljivi na prvi pogled i iz daljine. I iz maglovitih obrisa, ili prepoznatljivog “zaštitnog znaka” za neke ljude jednostavno znamo ko su i pre nego što se uverimo u potpunosti u to. Ultimativno trendi bob Anne Vintour koji je praktično njen zaštitni znak, crna boja i glomazan metalni nakit Michele Lemy, ili prosto i jednostavno celokupna pojava Iris Apfel. Ova 96-ogodišnja modna ikona i danas privlači više pažnje i ima više autentičnost, humora, sjajnih ideja i “stomaka” za modni biznis, nego cela ekipa mladih preduzetnika generacije Z. “Gerijatrijska starleta”, kako samu sebe naziva  je prosto obožavana u modnom svetu zbog svoje autentičnosti i flambojantnog i stila i karaktera, neverovatnog duha i brze pameti.

Osnovne podatke o njoj, da živi i radi u Njujorku, da nosi naočare sa debelim instant prepoznatljivim okvirom, verovatno već znaš, ali da je u centar svetske pažnje došla tek pre 10-ak godina kada je Metropolitan odlučio da izloži odabir njene lične modne kolekcije nakon čega je i knjiga Rare Bird of Fashion objavljena? E, pa s obzirom na to, da ima malo onih koji tako dobro i sigurno mogu da iznesu ovakav kolorit, nagomilaju nakit, i jednako spretno i kvalitetno barataju i sa high i low fashion komadima, koje kupuju svuda i uvek, ova zvezda modnog neba je i više nego zaslužila da popričamo malo detaljnije o svemu onome što ne znamo o njoj. Žena koja postavlja standarde i uči nas o tome koliko je važno kupovati srcem, i u svakom komadu tražiti nešto lično i emotivno, nevezano odakle potiče i koliko košta, i da li je “u trendu” ili ne, ima izuzetno uzbudljivu i zanimljivu priču i na nama je da je otkrijemo.

Poreklo

Ako ti Iris izgleda kao neko ko bi se mogao nazvati “rođenom Njujorčankom” iliti “Njurojčankom od glave do pete” to je zato što ona to i jeste. Rođena je u Kvinsu 29. avgusta 1921. godine. Iris je menjala krajeve i zip kodove ali nikada Njujork. Trenutno živi u trosobnom stanu na Menhetnu koji je prepun antikviteta iz Evrope koje je skupljala tokom putovanja, novih i starih tkanina, eklektičnih umetničkih dela i polica i polica prepunih nakita, aksesoara i odeće.

Comments