Mnogo je ljudi koji imaju stil i za koje možemo da kažemo da znaju kako i šta treba da nose, ali ne toliko onih koji su po svom stilu neumitno prepoznatljivi na prvi pogled i iz daljine. I iz maglovitih obrisa, ili prepoznatljivog “zaštitnog znaka” za neke ljude jednostavno znamo ko su i pre nego što se uverimo u potpunosti u to. Ultimativno trendi bob Anne Vintour koji je praktično njen zaštitni znak, crna boja i glomazan metalni nakit Michele Lemy, ili prosto i jednostavno celokupna pojava Iris Apfel. Ova 96-ogodišnja modna ikona i danas privlači više pažnje i ima više autentičnost, humora, sjajnih ideja i “stomaka” za modni biznis, nego cela ekipa mladih preduzetnika generacije Z. “Gerijatrijska starleta”, kako samu sebe naziva  je prosto obožavana u modnom svetu zbog svoje autentičnosti i flambojantnog i stila i karaktera, neverovatnog duha i brze pameti.

Osnovne podatke o njoj, da živi i radi u Njujorku, da nosi naočare sa debelim instant prepoznatljivim okvirom, verovatno već znaš, ali da je u centar svetske pažnje došla tek pre 10-ak godina kada je Metropolitan odlučio da izloži odabir njene lične modne kolekcije nakon čega je i knjiga Rare Bird of Fashion objavljena? E, pa s obzirom na to, da ima malo onih koji tako dobro i sigurno mogu da iznesu ovakav kolorit, nagomilaju nakit, i jednako spretno i kvalitetno barataju i sa high i low fashion komadima, koje kupuju svuda i uvek, ova zvezda modnog neba je i više nego zaslužila da popričamo malo detaljnije o svemu onome što ne znamo o njoj. Žena koja postavlja standarde i uči nas o tome koliko je važno kupovati srcem, i u svakom komadu tražiti nešto lično i emotivno, nevezano odakle potiče i koliko košta, i da li je “u trendu” ili ne, ima izuzetno uzbudljivu i zanimljivu priču i na nama je da je otkrijemo.

View this post on Instagram

#home

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Poreklo

Ako ti Iris izgleda kao neko ko bi se mogao nazvati “rođenom Njujorčankom” iliti “Njurojčankom od glave do pete” to je zato što ona to i jeste. Rođena je u Kvinsu 29. avgusta 1921. godine. Iris je menjala krajeve i zip kodove ali nikada Njujork. Trenutno živi u trosobnom stanu na Menhetnu koji je prepun antikviteta iz Evrope koje je skupljala tokom putovanja, novih i starih tkanina, eklektičnih umetničkih dela i polica i polica prepunih nakita, aksesoara i odeće.

Comments