Bore su normalna pojava kada uđete u neke godine. Svi ih imamo i niko ih se ne može osloboditi, niti trajno ukloniti, ali ih svakako može umanjiti. Neke žene teško podnose pojavu bora, pa čine sve kako bih njihovu vidljivost svele na minimum, dok se druge njima ponose i uvek ih rado ističu, jer kažu da su one odraz njihove zrelosti i mudrosti. Bilo da spadate u prvu ili drugu grupu, ovo su činjenice koje sigurno niste znali o borama, a svakako bi trebalo da ih znate!

Prvi i osnovni faktor za nastanak bora genetski je određen. Reč je, dakle, o prirodnom starenju kože. Razlog se krije u tome što se s godinama smanjuje prirodna proizvodnja hijaluronske kiseline, što i dovodi do opuštanja kože. Sa opadanjem prirodne proizvodnje hijaluronske kiseline, opada i proizvodnja kolagena, koža postaje manje elastična, dok njena sve veća suvoća dovodi do toga da sitne bore postaju još primetnije i vidljivije.

Kako nastaju bore? 

Usled promena u dermi, središnjem sloju kože, elastinska vlakna na licu postaju manje elastična i počinju da se boraju. Na derme utiču slobodni radikali, odnosno uticaji iz okoline, koji tokom godine uzrokuju promene u strukturi kolagena, u početku čvrstog i postojanog, a s godinama mekog i elastičnog.

sve sto niste znali o borama 1 Sve što niste znali o borama, a trebalo bi da znate

Osim slobodnih radikala, i sunčeva svetlost ima veliki uticaj na izgled kože, pa samim tim i na vidljivost bora. Zato je veoma važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, jer će samo tako nega kože biti potpuna i vidljiva.

Postoji još jedan faktor koji utiče na pojavu bora, a to je tzv. glikacija. Reč je o procesu vezivanja šećera na proteine kože, koji negativno utiče na kolagen i elastin, čime se dodatno ubrzava starenje kože, što uzrokuje pojavu dubokih bora, ali i gubitak tonusa kože.

Comments