Sesil Biton je britanski fotograf koji je stekao svetsku slavu sredinom prošlog veka, fotografišući neke od najvećih zvezda Holivuda: Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Odri Hepbern. Sarađivao je i sa najuticajnijim modnim magazinima kao što su Vogue i Vanity Fair. Za svoj doprinos umetnosti dobio je titulu “Ser”. Bio je deklarisani homoseksualac, pa je tako još za vreme studija lakirao nokte i mazao karmin.

U najnovijoj antologiji pod nazivom “Sesil Biton: Portreti i profili” objavljene su fotografije najvećih zvezda koje je fotografisao, zajedno sa podacima iz njihovog života. A po čemu je on ostao upamćen tokom svog života, otkrivamo vam u nekoliko detalja.

cecil Sve što niste znali o Sesilu Bitonu

Bio je brutalno iskren sa svojim modelima

Biton je studiozno posmatrao svoje modele, a njegove kritike, često veoma grube, su bile u službi izvlačenja najboljeg iz onog koga fotografiše. U svom dnevniku je zapisao da su Grejs Keli obe strane lica, iste kao desna, ona nikad ne bi bila na ekranu. Takođe, opisivao je “nekad kao vrlo tešku, a nekad kao tele”.

Sprijateljio se sa mnogim zvezdama

Iako je bio veoma kritičan, uspeo je da se sprijatelji sa mnogim svojim modelima. Čak je, verovatno koristeći i dozu laskavosti, postao nezvanični fotograf britanske kraljevske porodice. Prvi put je fotografisao venčanje vojvode i vojvodkinje od Vinzdora 1937. godine, da bi mu dve godine kasnije model bila Kraljica majka, a 1953. i kraljica Elizabeta II. Nakon fotografisanja članova visokog društva i sam je postao deo njega , pa je tako podigao ugled i sebi i svojoj profesiji.

Osvojio je 3 Oskara za kostime i scenografiju

Sesil Biton nikad nije želeo da ga predstavljaju samo kao fotografa. Zbog svoje velike ljubavi prema pozorištu on je radio kostime za mnoge komade, kao i scenografije. Prvog Oskara osvojio je 1953. godine za kostime u stilu belle epoque, koje je kreirao za film “Žiži“. Jedanaest godina kasnije je osvojio još dva Oskara i to za kostim i scenografiju za film “Moja lepa gospođice“.

Oprobao se i u ratnoj fotografiji

Sesil Biton je bio vešt ratni fotograf. U Drugom svetskom ratu ga je britansko Ministarstvo za informisanje angažovalo da dokumentuje efekte rata u zemlji i inostranstvu. Zbog toga je obišao Bliski i Daleki Istok, kao i Indiju. Njegov portret trogodišnje devojčice Ejlin Djun, koja sedi na bolničkom krevetu zavijene glave, izašao je 1940. godine na naslovnoj strani magazina Life, a postao je jedna od najslikovitijih fotografija sukoba.

Pogledajte u galeriji kako su na njegovim fotografijama izgledali: Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Merlin Monro, Marlen Ditrih, Mik Džeger i Pablo Pikaso.

Olivera Denčić

Comments