Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Sesil Biton je britanski fotograf koji je stekao svetsku slavu sredinom prošlog veka, fotografišući neke od najvećih zvezda Holivuda: Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Odri Hepbern. Sarađivao je i sa najuticajnijim modnim magazinima kao što su Vogue i Vanity Fair. Za svoj doprinos umetnosti dobio je titulu “Ser”. Bio je deklarisani homoseksualac, pa je tako još za vreme studija lakirao nokte i mazao karmin.

U najnovijoj antologiji pod nazivom “Sesil Biton: Portreti i profili” objavljene su fotografije najvećih zvezda koje je fotografisao, zajedno sa podacima iz njihovog života. A po čemu je on ostao upamćen tokom svog života, otkrivamo vam u nekoliko detalja.

cecil Sve što niste znali o Sesilu Bitonu

Bio je brutalno iskren sa svojim modelima

Biton je studiozno posmatrao svoje modele, a njegove kritike, često veoma grube, su bile u službi izvlačenja najboljeg iz onog koga fotografiše. U svom dnevniku je zapisao da su Grejs Keli obe strane lica, iste kao desna, ona nikad ne bi bila na ekranu. Takođe, opisivao je “nekad kao vrlo tešku, a nekad kao tele”.

Sprijateljio se sa mnogim zvezdama

Iako je bio veoma kritičan, uspeo je da se sprijatelji sa mnogim svojim modelima. Čak je, verovatno koristeći i dozu laskavosti, postao nezvanični fotograf britanske kraljevske porodice. Prvi put je fotografisao venčanje vojvode i vojvodkinje od Vinzdora 1937. godine, da bi mu dve godine kasnije model bila Kraljica majka, a 1953. i kraljica Elizabeta II. Nakon fotografisanja članova visokog društva i sam je postao deo njega , pa je tako podigao ugled i sebi i svojoj profesiji.

Osvojio je 3 Oskara za kostime i scenografiju

Sesil Biton nikad nije želeo da ga predstavljaju samo kao fotografa. Zbog svoje velike ljubavi prema pozorištu on je radio kostime za mnoge komade, kao i scenografije. Prvog Oskara osvojio je 1953. godine za kostime u stilu belle epoque, koje je kreirao za film “Žiži“. Jedanaest godina kasnije je osvojio još dva Oskara i to za kostim i scenografiju za film “Moja lepa gospođice“.

Oprobao se i u ratnoj fotografiji

Sesil Biton je bio vešt ratni fotograf. U Drugom svetskom ratu ga je britansko Ministarstvo za informisanje angažovalo da dokumentuje efekte rata u zemlji i inostranstvu. Zbog toga je obišao Bliski i Daleki Istok, kao i Indiju. Njegov portret trogodišnje devojčice Ejlin Djun, koja sedi na bolničkom krevetu zavijene glave, izašao je 1940. godine na naslovnoj strani magazina Life, a postao je jedna od najslikovitijih fotografija sukoba.

Pogledajte u galeriji kako su na njegovim fotografijama izgledali: Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Merlin Monro, Marlen Ditrih, Mik Džeger i Pablo Pikaso.

Olivera Denčić

Editors choice