Isabel Toledo, dizajnerka koja je preminula ovog ponedeljka u svojoj pedeset i osmoj godini od raka dojke je za svoj život imala brojne uspehe, ali je možda njen najveći uspeh taj što je uspela da ostane popularna bez da se mnogo pojavljuje u medijima. Ova talentovana dizajnerka koja je kubansko-američkog porekla je zbog svog talenta često dobijala pohvale u vidu poređenja sa genijalnim Geoffrey Beeneom Charles Jamesom. Kada je u pitanju posao, Toledova je uvek radila sve na svoj način, tako što je sve pravila i stvarala sama, uglavnom nezavisno od bilo koje veće kompanije. Bila je čak i jako dobra prijateljica sa ocem pop-arta, Andy Warholom kog je upoznala sasvim slučajno, tako što su se očešali ramenima usred pljuska u Njujorku.

Rođena je 1961. godine na Kubi, ali je kao tinejdžerka imigrirala u Nju Džerzi. Pohađala je Modni tehnološki institut uporedo sa Parsonovom školom dizajna na kom zapravo nikad nije diplomirala. Mada, to je nije sprečilo da počne da pravi ozbiljne modne kolekcije već kada je bila u svojim dvadesetim godnama. Iako je rano doživela velik uspeh za jednog mladog dizajnera, bilo je potrebno manje od deset godina da shvati da se ne uklapa u klasičan dizajnerski kalup koji podrazumeva dve revije godišnje. Ona je izrazito želela da radi stvari na svoj način, što se ispostavilo kao recept za uspeh.

Kada je počela da oblači nekadašnju prvu damu Amerike, Michelle Obamu, nije postojala opcija da izbegne slavu. Michelle je nosila custome made haljinu ove dizajnerke i kaput na inauguraciju svog muža 2009. godine. Osim Michelle, ni Toledova nije želela da se drži klasične palete crvene, bele i plave za ovaj događaj što je karakteristično zbog boje zastave ove države. Ona se ipak odlučila za žutu haljinu koju je kreirala Isabel, što je otvorilo vrata za mnoge nove dizajnere u ovoj državi. Većina njih, baš kao i Isabel, bili su imigranti, ili druga generacija Amerikanaca.

Comments