Navikli smo da poznate ličnosti diktiraju trendove, ali jedan od poslednjih trendova prevazilazi sve granice neetičnosti. U pitanju je surogat materinstvo. Generalno je ovo nešto što se ohrabruje – žena koja nosi bebu dobije novac, a par dobije bebu sa njihovim genima bez trudnoće – svi srećni i zadovoljni. Ali, da li je baš tako?

Razmislite ovako: da li je u redu da se žena posmatra kao živi inkubator, kao neko ko daje da se njeno telo, njeni reporoduktivni organi iskoriste i da ona za to dobije novac. Na šta vas ovo podseća? Žena se svodi na njenu matericu zarad novca i to je sasvim pogrešno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Heard (@amberheard)

Nažalost, dok god bude bogatih ljudi, biće i surogat majki, osim ukoliko to ne bude zabranjeno zakonom. Žene koje su surogat majke uglavnom nemaju novca i potrebno im je da zarade velike količine novca, toliko da su spremne da prodaju svoje telo. Da, surogatstvo je prodaja tela.

Mnoge zvezde su se odlučile na surogat bebe. Među njima je Amber Heard, Elon Musk i Grimes, Kim Kardashian i Kanye West, Cameron Diaz i Benji Madden, Jimmy Fallon i Nancy Juvonen, Lucy Liu, Nicole Kidman i Keith Urban, Nick Jonas i Priyanka Chopra…

Zašto se zvezde odlučuju na ovako nešto? Iz više razloga. Pojedine žene ne žele da budu trudne, ali ipak hoće da imaju decu sa njihovim genima, odnosno, ne žele da usvajaju. Možda ne žele da budu trudne jer bi imale tešku trudnoću, jer bi to naštetilo njihovom telu, a ipak su zvezde i moraju da izgledaju savršeno. Možda ne mogu da budu trudne i ovo je jedini način da imaju potomstvo… Postoje razni motivi zašto bi nekome bila potrebna surogat majka, ali nijedan nije etički.

Surogat materinstvo se predstavlja kao nešto što je povezano sa slobodnim izborom žena. Postoje agencije koje se bave povezivanjem surogat majki sa parovima koji žele decu. Te agencije ne pružaju nikakvu podršku ženama nakon porođaja. Sasvim se zapostavlja činjenica da je kod žene u trudnoći uključena njena psiha, kao i celokupno telo, ne samo materica.

Rađanje bebe se predstavlja kao prodaja proizvoda za koju te žene dobijaju naknadu. A ta naknada izostaje u slučaju da se dogodio spontani pobačaj, ili da je dete mrtvo rođeno. Te žene prolaze kroz čitav traumatičan proces, a čak ni ne dobiju novac za to.

Da li ste znali da se prilikom oplodnje jajne ćelije ne prati ciklus surogat majke nego donatorke ćelije? To podrazumeva da se njen čitav reporoduktivni sistem mora prilagoditi njenom i da se ciklus majke zaustavlja hemijskim putem, za šta ona pije pregršt hormona.

Vrlo je teško da se one emotivno ne vezuju za bebu koja raste u njima, jer taj proces ipak traje devet meseci. Odmah nakon toga, beba biva oduzimana, a žena ima povećan rizik od raka dojke, zato što nije dojila nakon trudnoće.

Žena prolazi kroz emotivni rolerkoster, njeno telo prolazi kroz trudnoću koja na nju zasigurno ostavlja trag, samo da bi dobila novac, što znači da se na ovako nešto odlučuju žene koje nemaju mnogo izbora kako da dođu do novca, sem da prodaju svoju matericu. A u suštini, to nije prodaja materice, nego čitave sebe. I u celoj toj priči, surogat majka uopšte nije kriva, već oni koji traže da im ona “podari” dete.

Zaista je problem što se poznate ličnosti odlučuju na ovako nešto iz kog god razloga, jer tako najpre popularizuju upotrebu surogat majki i pokazuju da etika nije važna tamo gde ima novca.

Izvor: @zenska.solidarnost

Naslovna fotografija: instagram.com/amberheard

Jovana Petković

Comments