Čuli ste za Kamelot i El Dorado, ali niste sigurni gde se nalaze i da li ove zemlje zaista postoje. Ksanadu, Utopija i ostale jesu zamišljene zemlje koje su nastale u književnim delima. Nekoliko vekova nakon njihovog nastajanja one i dalje postoje u literaturi i filmovima.

Pogledajmo koje su to najpoznatije zamišljene zemlje u svetskoj literaturi.

Kamelot je zamak u legendi o kralju Arturu. Prvi put se pojavljuje kod francuskog pisca Kretjena de Toa u 12 veku. Kasniji pisci, među kojima su Mark Tven i Lord Alfred Tenison, u svojim pričama koristili su ovaj izmišljeni zamak kao stvaran.

Zemlja Ksanadu prvi put se javlja u pesmi Semjuela Tejlora Kolridža 1797. godine. Pesma nosi naziv “Kubla Khan” i ispirisana je putovanjima Marka Pola koji je posetio Ksanadu, letnju rezidenciju kralja Kubla Khana. Inače, ovo mesto koje je stvorio u svojoj pesmi koju je pisao pod uticajem opijata, opisao je kao najbolje mesto za život. Posle njega, Ksanadu se našao u mnogim filmovima u 20. veku.

El Dorado je naziv za mistični grad koji je nestao, a koji se nalazio u Južnoj Africi na Amazonu. Prvi put ovaj naziv se pojavljuje u 16. veku u Engleskoj u legendi o istraživačima koji su krenuli u potragu za izgubljenim gradom. Ovaj poduhvat prošao je bez uspeha, ali to nije predstavljalo problem da nastavi da živi u drugim pričama.

oz Svetska literatura: Šest izmišljenih zemalja

Oz se prvi put pojavljuje u knjizi L. Frenka Bauma “Čarobnjak iz Oza”, dok se posle našao u mjuziklu na Brodveju, a 1939. godine urađen je film u kom se spominje ova zemlja. Od tada pa do danas, Oz je ostao naziv za svaku fantastičnu zemlju.

O Atlantidi je prvi pisao Platon još 360. godine pre nove ere. Ova mistična zemlja nalazila se u Atlantskom okeanu, bizu Gibraltarskog prolaza pre nego što je potonula. Atlantida dolazi od grčke reči atlantis koja znači “ćerka od Atlasa”. Iako je duboko ispod okeana, ovaj grad i dalje živi u mnogim pričama.

Tomas Mor je 1616. godine napisao knjigu pod naziviom “Utopija” i tada je nastala zemlja pod ovim nazivom. Ona je za njega predstavljala idealno mesto za život, jer su politika, zakon i društveni odnosi bili uređeni. Utopija potiče od latinske reči i znači nigde. Danas je popularan i naziv Distropija koji znači upravo suprotno.

Mirjana Radojević

Comments