Ako spadate u većinu žena čije jače polovine provode svaki trenutak prateći svetsko prvenstvo u fudbalu, imate višestruki izbor: možete da im se pridružite, da se nervirate ili da se osećate kao na odmoru. Ne dozvolite sebi da upadnete u kliše i da se osećate zapostavljeno, da ljubomorišete što je njemu društvo njegovih prijatelja prijatnije od vašeg, uzmite odmor od veze i ne sekirajte se, ne vidi on sad ništa osim najvažnije sporedne stvari na svetu. Sve večeri su samo vaše, upotrebite ih za sopstveni užitak u stvarima koje inače preskačete i zapostavljate zbog njega.

Vreme prevlasti nad daljincem je iza nas. Sve što hoćete da gledate, možete na netu. Sad je momenat da odgledate sve one epizode omiljenih serija odjednom, da se site naizlazite sa drugaricama i prijateljima koje ne zanima fudbal i koje vaši momci ne podnose, da donesete kući one cipele što već mesec dana čekaju zaključane u ormariću na poslu, da obavite sve one kupovine, prepravke i preuređenja sa kojima se on ne slaže – neće ni da primeti. Samo mu obezbedite dovoljne količine grickalica i piva, podstaknite ga da pozove društvo i da ide tamo gde ga zovu i uživajte u odmoru, onako kako vama odgovara.

2014 world cup calendar brazil women soccer moves most popular Žene o fudbalu: Svetsko prvenstvo i višak slobodnog vremena

Možda sa užasom doživljavate to što se on kladi i što se prima kao dete i što vas pita da mu nalupate neke brojeve. Kao da ga je obuzeo zli fudbalski demon. Ali to je u stvari dobri duh svetskog prvenstva i vaš čovek je samo jedan od ogromne većine onih koji su podetinjili, uzbudili se, živnuli i angažovali, kako nikad ne čine kad nešto zajedno radite.

Njegov entuzijazam je možda uvredljiv, ali to je legitimna muška prilika da zaboravi sebe, odgurne obaveze u drugi plan i otvoreno se posveti onome u čemu najviše uživa. Ah, pa on ne uživa najviše u vama, u svim onim intimnim prilikama koje vama najviše znače, čak vas i ne vidi, osim ako mu zasmetate, jer prolazite ispred TV-a. Ako ste ikada pomislile da mu se osvetite za sva prethodna, sadašnja i buduća zapostavljanja i da ga slatko prevarite, sad je idealna prilika. Nećete ni morati da lažete o tome gde idete, jer neće ni znati da niste tu, osim ako vikne pivo, a nema ko da mu donese. Samo, gde ćete obaviti kasting za ulogu saučesnika u osveti? U nekom kafiću gde se na velikom platnu gleda fudbal? Najverovatnije je da vas ni na četu niko neće startovati dok traje prvenstvo. Pustite to. Osveta je destruktivna. Idite sa prijateljicama u bioskop, posetite ona predavanja iz oblasti alternativne medicine, na koja niste uspeli da ga odvučete, jer ga te gluposti ne zanimaju. Iskoristite vreme koje ne provodite sa njim, da ga provedete sa sobom, sa bliskim ljudima koje ste zapostavili, setite se da imate svoj život, svoja interesovanja i aktivnosti koje ne morate da usklađujete sa njegovim rasporedom ili da od njih odustajete, jer ih on baš i ne podržava. Ovo vam je dobra prilika da vidite koliko ste u vezi uspeli da ostanete svoji i da li je svo zajedništvo samo vaš posao, zbog koga žrtvujete sve ostalo. Ako i posle prvenstva želite da nastavite sa onim što ste započeli, oživeli i pokrenuli kad on nije gledao, nađite načina i nastavite. Uvek možete da istaknete kako mu mesec dana niste smetale i zanovetale i ništa niste tražile, osim ako se ne bojite da ćete ga izgubiti kad mu više ništa ne bude toliko držalo pažnju, a vas nema da ga stalno podsećate na sebe.

I još nešto. U kakvoj ste vi to vezi, ako osećate da morate da ga držite i podsećate na sebe i usmeravate? Da zapostavljate svoja interesovanja i prijatelje? Da krijete stvari koje kupujete?

Možda vam oboma treba više od jednog svetskog prvenstva.

Izvor fotografija: telegraf.rs, theriverrevista.wordpress.com

Aleksina Đorđević

Comments