Retrospektivna izložba “Christian Dior: Designer Of Dreams” otvorena je pre tri godine u pariskom Muzeju dekorativne umetnosti u čast 70. godina postojanja modne kuće Christian Dior. Izložba se prošlog leta preselila u Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, a za one koji nisu stigli da uživo pogledaju ovu modnu čaroliju, modna kuća Dior je na svom YouTube kanalu pripremila jednočasovni dokumentarni film. Ovaj film pruža uvid o kreacijama svih dizajnera koji su ikada vodili ovu modnu kuću, od samog Diora i njegovog mladog naslednika Yves Saint Laurenta do Marie Grazie Chiurri. Osim toga, sada ste u mogućnosti da ovu izložbu posetite onlajn, a dovoljan je samo jedan klik – na sajt Muzeja Viktorija i Albert.

Osim raskošnih haljina s Diorovim potpisom kojima nisu odolevale ni najglamuroznije dame poput britanske princeze Margaret koja je jedna od brojnih protagonistkinja ove izložbe, predivnog ambijenta koji ćete videti i svega što ćete saznati o istoriji ove modne kuće, postoje određeni detalji koje ćete uočiti ukoliko budete pažljivo “šetali” kroz izložbu, a evo koji se to simboli kriju iza tih detalja.

Simbolika broja osam

Poput Chanel sa svojom ljubavlju prema broju pet, Dior je takođe favorizovao određene brojeve – naročito broj osam. Naime, kralj mode svoju modnu kuću otvorio je osmog dana u mesecu, na Aveniji Montaigne, u srcu osmog okruga. Kako mu se posao razvijao, uselio se u osmospratnu zgradu iza svoje “originalne male gradske kuće”, podelivši svoj atelje na osam studija. Ono što je za modnu istoriju najznačajnije jeste činjenica da je oblik ovog broja bio inspiracija za jednu od dve linije u njegovoj “New Look” kolekciji. Naime, sada legendarna Bar jakna, pominjana je kao En 8 u odnosu na siluetu peščanog sata. Takođe, zanimljivo je da je prvobitni naziv ove kolekcije bio “Korol”, kako se zapravo nazivala jedna od linija, a zahvaljujući urednici Karmel Snou ona je postala poznata pod nazivom New Look. Naime, nakon revije Karmel je prišla Dioru i rekla mu kako njegove haljine imaju sasvim nov izgled. Termin se ustalio i počeo da se koristi ne samo za Diorovu kolekciju već i za sve one koje su njome inspirisane.

Comments