Kako je u toku poslednja nedelja Vaskršnjeg posta, ono o čemu većina nas razmišlja i za šta se svi pripremamo i posebno radujemo, jeste Veliki petak kao s jedne strane najtužniji dan u hrišćanskoj istoriji, a sa druge strane vreme radovanja jer taj dan obeležava vreme provedeno u kući, kada se svi uposle oko farbanja jaja. I uvek se traže neki novi načini za njihovu dekoraciju, neki novi načini farbanja koji će dovesto do onog svima željenog rezultata, a to je da naša uskršnja jaja budu posebna i drugačija. To će nesumnjivo i biti, ali da bi ove godine sebi to i obezbedila, pronašli smo tri savršena načina njihovog farbanja, tačnije, više ukrašavanja i tehnika kojima ćeš dobiti neobično i veoma lepe rezultate.

Tehnika farbanja svilom

Prvo je potrebno da pretražiš svoje garderobere zbog nekih svilenih komada. Najbitnije je da sve što pronađeš bude šareno, sa nekim zanimljivim šarama i dezenima, te da se radi o 100% svili. Za ovo možeš da iskoristiš stare kravata, bluze, haljine koje više niko ne nosi, marame, ali bitno je da sve to odvojiš od svoje postave, kako bi ti ostala samo svila za jaje.

Kada pronađeš ovakve komade tkanine, jaje obmotaj u tkaninu, tako da lice materijala bude uz jaje. Sveži ovaj materijal oko jajeta, a onda ga tako umotaj u običnu belu tkaninu i nju sveži na vrhu jajeta. Kada nekoliko jaja obmotaš na ovaj način, spusti ih u šerpu sa vodom i sa 1/4 šoljice sirćeta. U tome kuvaj jaja, nekih 20-ak minuta, dok se u potpunosti ne skuvaju. Pošto se ovaj proces završi, izvadi ih na neku podlogu, tanjir, da se sasvim ohlade, pa ih potom iz svega odmotaj. I da, unutra će te sačekati pravo iznenađenje i jaje kakvo do sada sigurno nije nikada ukrašeno tako.

uskrsnja voda 2 Svila, čipka, dekupaž: Interesantne ideje za farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja
Comments