Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Svođenje godišnjih računa: A mogli smo bolje

Svođenje godišnjih računa: A mogli smo bolje

Godina koja odbrojava svoje poslednje dane ipak je prošlost. U svođenju računa, nema mnogo važnosti da li je prošlost daleka ili bliska, jer račun ne možemo da namestimo. On barata činjenicama, a činjenice iza nas, koje su nas dovele u činjenično stanje danas, jesu prošlost. Nepovratna i nepopravljiva. Ako nas negde grize pomisao da smo mogli bolje, to je samo zato što imamo bolju perspektivu. Uvek je lakše sagledati stvari koje su prošle i uvideti mesta gde smo svojom slabošću napravili propuste.

Ali, da li smo mogli bolje?

U trenutku dok smo nešto činili, da smo mogli bolje, šta bi nas uopšte sprečilo da to tako i uradimo?

I to stoji, sve dok znamo da smo svakog momenta kad smo nešto radili, preuzimali punu odgovornost i davali sve od sebe.

Ali šta ako nismo?

Ako smo svesno zabušavali, otaljavali i ostavljali nedovršene poslove, neraščišćene odnose, nerazrešene dileme i napetosti, a zatim je sve to rezultiralo traljavim, polovičnim i nezadovoljavajućim rezultatima, da, mogli smo bolje.

Opet, ako smo sve to tako radili potpuno nesvesni svojih postupaka i njihovih mogućih posledica, onda nikako nismo mogli bolje. A verovatno je da nikada i nećemo moći.

Ipak, svodeći račune, ne gledamo koliko smo bili prisebni, svesni ili nesvesni, sposobni ili nesposobni da damo sve od sebe. Gledamo rezultate. I ako su rezultati izostali, ili su slabi, pomislićemo kritički kako smo sigurno to sve mogli bolje.

racuni Svođenje godišnjih računa: A mogli smo bolje

A da se nešto vratimo u taj trenutak, a? Uopšte i nemam dilemu oko toga kako bismo postupali, osim ako se ne bismo vratili ovakvi kakvi smo sada, sa saznanjem o posledicama i namerom da menjamo prošlost. Da se samo premotamo na početak neke situacije u kojoj smo zabrljali, prilike koju smo propustili, odnosa koji smo zatrovali, opet bismo postupali isto, jer ne bismo bili pametniji za to iskustvo. I da hiljadu puta, bez svesti o tome da grešimo uradimo istu stvar i dalje nećemo imati iskustvo. Ono se ne stiče prostim ponavljanjem grešaka. Nego osvešćivanjem stanja i momenata u kojima smo greške napravili. Retroaktivno. Unazad. Svođenjem računa.

Dakle, šta smo sve zajebali u ovoj godini? Samo bez lažiranja, molim. I, da li smo to zaista mogli bolje? I ako smo tada znali da možemo bolje, a nismo, kakva je to slabost karaktera ili destruktivnost koja će nas i sledeće godine navesti da brljamo?
Ili znamo da smo dali sve od sebe, onako kako smo mogli i umeli u ključnom trenutku, ili smo kukavice, zabušanti i kalkulanti. Račun je čist, šta god da smo činili. Pitanje je, šta smo naučili i da li stvarno želimo da se i sledeće godine u ovo vreme, kad nas sve oko nas tera da svodimo račune, čak i kad se tome opiremo, opet ovako osećamo?

Aleksina Đorđević

Editors choice