Posebno sam inspirisana da vam pišem onda kada spremam ispit i mozgam o bitnim (kako kome) temama. Mama, tata, za ovu šesticu ćete malo sačekati, a ti, ispitu, ostani nerazjašnjen, jer mi sada na pamet pada jedan drugi tabu, tabu nevinosti. Još pre stotinak godina pričalo se o njoj, ali ne na ovaj, već na skriven i nekako iskreniji način. Danas ni pokušaja iskrenosti, ni pravog ideala, samo lažnog moralisanja.

Devojka na krevetu Tabu nevinosti

Devojka za primer, uvek ponaša se lepo, ali zamalo

Kako bih vam rekla, ništa nije onako kako izgleda i sve je onako kako mislite da nije. Ljudi se tu i tamo vole, vara se često, češće se manipuliše, a najčešće samo priča i pripoveda. Možda i ja to upravo radim – samo pričam u prazno, ali iskreno i bez zamuckivanja, spremna da napišem sve ono što mi je na duši. Iako, da se ne lažemo, rizikujem da me u komentaru oplete neki naoštren neistomišljenik.

Meni, na primer, nikada ne bi palo na pamet nekoga da komentarišem. Čak se i slažem da bilo šta ne treba komentarisati, osim ako si savršen. A savršenstvo, kažu, ne postoji, a i ja ga upoznala do sada nisam. Ali, različiti smo svi, sve opraštam, pa i da se ne složite sa mnom. Nego, htedoh reći da mojom okolinom hara “tabu nevinosti”. A pritom ne mislim na bukvalnu nevinost, već na devojke koje se pretvaraju da su ono što nisu.

Jedna X devojka je na vrlo lep i kulturan, ne kažem dozvoljen način, obradila Y dečka, tako da on misli da je ona svetica. To i nije moj problem, naravno. A on je baš onakav kakav je njen način manipulacije – lep i kulturan i ostavlja utisak pitomog, iskrenog momka. Da pojednostavim, on je željan ljubavi, a ona maca koja misli da joj on otvara vrata luksuza i skupih stvari. Sve do tada, ona je bila otvorena po pitanju svojih veza i vezica, a odjednom, ona nije znala za muškarca pre njega i stvarno nema pojma šta i kako to ide.

Još kaže meni ta ista: “On zaista misli da sam ja neiskvarena duša i da ništa ne kapiram”, a ja zabezeknuta, zamalo joj šamar nisam opalila. Pa kako “on misli”? Zašto tako? Sva sreća pa nisam nasilna osoba i više volim takvima da se smejem. Novi trend po kuloarima jeste da se devojka pravi fina i nevina. Ona ne zna ništa, ne pominje ružne reči, a Bože sačuvaj nju da pitaš koliko ih je imala, ali ako je poljubiš – odgovoriće, platiš piće – prihvatiće, pozoveš je u stan – odazvaće se.

Lažne li skromnosti, finih li stvorenja. Ovo nije generalizovanje i ne mislim, pobogu, da smo sve iste, ja samo prenosim sliku iz svog okruženja. Pogrešnih se stvari pogrešan stidi. Prave se vrednosti uvek kod pravih prepoznaju. Ko iskreno voli, raduje se novom danu, osmehu, napravljenom koraku. Ko pretenduje da voli, voli prolazno i izveštačeno.

Momak sa poklonom Tabu nevinosti

Hteo ne hteo, para vrti gde burgija neće

Danas-sutra vratiće se smisao za kojim tragamo, ali tabua će i dalje biti. Možda će svi oni lažno moralni biti u manjini, a možda će i naša mala klinika iskrenih ludaka biti na ceni. Zbog tabua nevinosti, kupuju se skupi pokloni. Mesec dana zabavljanja i ‘op, hiljadu i jedna ruža. Dva meseca, pudlica na poklon. Tri meseca, tetoviram tvoj lik na ramenu, maco. A zauzvrat – tanani smešak i poljubac u minut do dvanaest. Budi tu dok su sve oči uprte u nas, dok svi gledaju u našu ljubav na pozornici, gde lutke večito imaju svoj nastup.

Ako se pitate da li mi je dosadilo da pametujem i da prosipam prazne reči, ne brinite, setila sam se da imam ispit da spremim.

Do sledećeg tabua, do viđenja!

Izvor fotografija: pinterest.com


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Comments