Koja je tajna dobre veze? Vrijeme je da obznanim cijelome svijetu: tajna dobre veze ne postoji. I što prije to prihvatimo, bit će nam lakše.

Želimo li uistinu vjerovati kako postoji recept koji će od muškarca ili žene izvući ono najbolje i načiniti od njih, ukoliko ne famozno glavno jelo (pokraj kojeg će se posramiti i grand chef de cuisine française), onda jestiv desert (čitaj: dobru vezu). Zašto prva, druga i treća veza nisu uspjele? Slijedi vrlo jednostavan odgovor. Veze nisu uspjele jer – niste jedno za drugo. Prilično jadno otkriće, reći će neki. Ali, to je tako. Ako su dvije osobe stvorene jedno za drugo, oni će trajati, ukoliko nisu, raspast će se kao talijanska Pastiera. Jedina je razlika što ste za Pastieru imali recept (koji, očito, nije poslužio svrsi), ali za dobru vezu nema recepata i savjeta koji će, ako ih slijepo slijedite, učiniti da veza potraje… Mislila sam da smo prošli savjetodavni dio još u tinejdžerskoj dobi kad su nam redovito ispirali mozak savjetima o tome kako se ponašati, što reći… Važno je isključivo da se sve do jedna kockica slože. Naravno, na odmet nije niti imati kraj sebe najmanje kilogram ljubavi i prstohvat sreće.

Jedan primjer: dogovorite nekoliko spojeva i na svaki dođite odjeveni u nešto kraću suknju. Jedan od njih će poželjeti brak s vama, drugi će to smatrati vrlo neukusnim. Ili, da skratim, sto ljudi, sto ćudi. Ne vrijedi svaki savjet za svakoga. Ili, kako su ono rekli u seriji “Seks i grad” (Sex and the City): “One woman’s Titanic is another woman’s Love Boat.” Pametnome dosta.

Ljudi Tajna dobre veze

Mislite svojom glavom, ne slijedite slijepo ljubavne savjete

Upravo iz tog razloga vrijeme je da zaboravimo sve što smo dosad čuli. Ponavljam, nema recepata, savjeta… Inače bismo svi u svakome trenutku imali nekoga. A svi u svakome trenutku nemamo nekoga. Na svu sreću. Ako ništa, barem smo nakratko sačuvali srce i živce.

Ako veza za vezom nije uspješna, ništa zato. Moramo poljubiti mnoštvo žaba prije nego što poljubimo princa. Znate već kako to ide u bajkama. Princ kao princ možda čak niti tad neće doći. Ali, kada On dođe, za vas će on biti upravo to – pravi princ. Kada će doći? To nitko ne može sa sigurnošću reći. Ukratko, On će doći. Uostalom, zar uistinu želite znati kad će doći? Svim se silama trude iskorijeniti i ono malo misterioznosti što je ostala kao sastavni dio ljubavi nalaganjem svega i svačega, savjetovanjem… Nemojte biti jedna od njih. On će naići. I, ne, vjerojatno nećete odmah, na prvi pogled, biti svjesni da je to on (to se događa, u većini slučajeva, samo u filmovima koji su okrunjeni Zlatnom malinom). Do tada, ne igrajte lude igre da se zaštitite. Manje razmišljajte, više volite. Pa čak i nesretno. I prestanite biti nestrpljivi.

Izvor fotografija: cosmpolitan.hr


Ela Vujanić – “La vie est belle.” Jasno, kratko… Prikladno. 

Comments