Danas 50 godina od svojih početaka, živi jednako prisutno i snažno uplivava u kolekcije dizajnera, jer britanski a i ostali dizajneri iz sezone u sezonu nastavljaju da šire reč ovog printa i svoju inspiraciju po svetu, i provlače ga na sve načine. Doneo je novu romantiku sa pantalonama na vezivanje, i u potpunosti kolonizovao mladalačku kulturu. Od Vivienne Westwood do Alexandera McQueena, pokorio je kako streetwear tako i haute couture.

Nikada vodeći trend, ali nikada ni van trenda, nešto je što viđamo u gotovo svakoj kolekciji. U međuvremenu prolazi razne transformacije i eksperimente, vremena sa menjaju a sa njim i tartan, i ne znamo kakva će ga budućnost dočekati ali nekakva svakako hoće. Jer bilo da je 1975. ili 2018. imati barem jedan tartan komad u garderoberu je bilo i ostalo must. Tako će biti i recimo, 2027., veruj nam.

I kako se onda uopšte i pitati zašto ga toliko volimo? Kao i sve druge ozvaničeno najbolje stvari, brendovi, magazini tartan ima sve ono  što jedan legendarni trend koji ne umire treba da ima. Toliko prepoznatljiv da se uoči odmah, toliko internacionalan da nas istovremeno podseća i na Japan i na Škotsku, dok je istovremeno i simbol pobune i novine, kao i tradicije i prefinjenosti.

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna: @weworewhat

Pročitajte još i ovo: 

Modne ikone francuskog filma: Godarove heroine

Tvoj ultimativni vodič kroz trendove za proleće 2018.

Zaboravi na francuski stil: Skandinavske IT devojke preuzimaju modni tron

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.


Tea

Comments