Kao što smo i najavili, TEDxBelgrade konferencija održana je prošlog vikenda, tačnije prvog oktobra, u klubu Barutana na Kalemegdanu. Stotinu okupljenih delegata vrlo različitih zanimanja i sfera interesovanja, osam predavača među kojima profesori, naučni saradnici, doktori nauka, kreativci, arheolozi i programeri, zatim organizatori koji su omogućili da se celi događaj realizuje, novinari i sponzori – svi zajedno imali su prilike da u nesvakidašnjem prostoru Velikog barutnog magacina, prisustvuju fenomenalnoj atmosferi, razmeni sjajnih ideja, odličnoj energiji i entuzijazmu, na ovoj sadržajno jedinstvenoj konferenciji u Beogradu.

Ukoliko u subotu ipak niste pratili direktan prenos konferencije koji je bio omogućen na zvaničnom sajtu TEDxBelgrade, mi smo bili tamo i za vas zabeležili neke zanimljive delove.

publika1 TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Prisutni su pažljivo slušali izlaganje ideja

TEDxBelgrade konferenciju ove godine otvorila je Ivana Lučić-Todosić, direktor JP “Beogradska tvrđava”, zadovoljna što je baš prostor tvrđave izabran za realizaciju ovakvog događaja.

svecice TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Upaljene svećice, ugašena svetla i svečani prostor predstavljali su savršen početak konferencije

Delegati su imali prilike da u tri posebna dela međusobno odvojena kraćim pauzama uživaju u prezentacijama predavača i njihovim idejama vrednim širenja! Tako je ideja Aleksandra Bogojevića, naučnog saradnika Instituta za Fiziku u Beogradu, slovila: Beograd je sistem! Njome je uspešno predstavio grad Beograd kao model sunčevog sistema. Potom je Miloš Božović, doktor ekonomije, govorio na temu Šta smo naučili iz finansijskih kriza.

publikaa2 TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Sunčica Zdravković, jedina pripadnica lepšeg pola među predavačima

Sunčica Zdravković je predstavila svoja istraživanja vezana za Osvetljenje i percepciju. Vitomir Jevremović, više puta nagrađivan za svoj doprinos razvoju IT-ja kod nas, predstavio je svoju ideju Gde mi to idemo? I zašto? Poslednjih nekoliko godina digitalni svet nas je skoro progutao. Vitomir je govorio o novoj civilizacijskoj ulozi koja nam se ukazuje a koju sve više poprimamo provodeći sve više vremena u virtuelnom svetu. I šta možemo očekivati od te nove realnosti, koju što je najluđe, sami za sebe kreiramo.

farmerke TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Ivan Ćosić je podelio sa publikom kako je uspeo da za šest meseci oslabi 40 kilograma

Multidisciplinarni kreativac Ivan Ćosić sa idejom – Budi promena, i predsednik udruženja Aktivan život, Veroljub Zmijanac – Ojačajte motivaciju, svojim idejama, a kroz lične primere, inspirisali su i snažno motivisali učesnike i pozvali ih na pozitivne životne promene.

predavaci TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Ovogodišnji predavači sa organizacionim timom TEDxBelgrade

Raša Karapandža, profesor finansija na “European Business School” u Frankfurtu, svojim izlaganjem na temu Obećanja, lice Boga i igra žmurke u kome je da želeo da pokaže kako jedan ekonomista gleda na obećanja, kako vidi boga i šta ne voli kod igre žmurke, a sve sa ciljem da promeni stereotipe koje ljudi u Srbiji vezuju za ekonomiste, zatvorio je TEDxBelgrade konferenciju.

A naš sagovornik, nadaleko poznati kreativac i pozitivac, Dragoljub Ljubičić – Mićko, koji već godinama pokušava da surovu stvarnost života u Srbiji prikaže na zabavan način, podelio je sa nama svoje impresije o samom događaju i rekao nešto više o svojoj ideji pod nazivom Srbobraćaj, odnosno saobraćaj u Srbiji!

publka i micko TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

Dragoljub Ljubičić - Mićko izazvao ovacije i osmehe

WANNABE MAGAZINE: Da li ste zadovoljni svojom prezentacijom i izlaganjem prethodnih predavača?

DRAGOLJUB LJUBIČIĆ – MIĆKO: Da, da, zadovoljan sam, naravno. Ja sam znao sam šta će moje kolege pričati, i oni su jednim delom znali šta ću ja govoriti. Okupili smo se upravo da to podelimo sa ljudima, sa namerom da to kasnije bude dostupno na internetu i da tamo ostane. Lično imam potrebu da na neki način materijalizujem svoj rad i iskustvo, od kad postoji YouTube, recimo, to je demokratizovano do neverovatnih granica što je dobro u celoj priči jer postoji mesto gde u granicama ljudske pristojnosti i civilizovanosti možete da postavite sve što se tiče vaše kreativnosti i razmišljanja.

Koji je bio vaš glavni motiv za učešće na ovoj konferenciji i gde ste pronašli inspiraciju za ideju koju ste sa nama podelili?

Kada me je Nebojša Babić pozvao da učestvujem u avgustu i rekao da ima licencu TED-a za Beograd, odmah sam pristao, jer ja TED pratim već godinama na internetu, i rado mu se vraćam, pa mi se prilika da učestvujem ovde kod nas, odmah dopala. A inspiracija, jednostavno kada sam seo da razmislim šta bih to mogao u ovom trenutku da podelim, odlučio sam da iznesem ono na čemu sam već radio poslednjih šest meseci. Naime, u časopisu “Auto Bild” zajedno sa Markom Somborcem, koautorom u stripu, poslednjih meseci obraćam se užoj ciljnoj grupi – vozačima i fanovima automobila. Svi ctreži u mojoj prezentaciji su njegovi, i mi smo se složili da je ovo odlično mesto da se napravi jedna kraća priča o saobraćaju u Srbiji odnosno Srbobraćaju i da se to podeli sa širim auditorijumom. Cela ideja je da od toga napravimo knjigu iduće godine, na pragu onoga čme sam se bavio u Nacionalnom parku Srbija sa jedne strane, a sa druge na pragu onoga što trenutno radim a to je predstava “One stvari”, koja dosta slično izgleda ovoj prezentaciji.

Da li ovakvim plasiranjem ideja može da se utiče da se stvari promene u realnosti?

Ne postoji ništa snažnije na svetu od ideje! Ako je šta promenilo svet, promenile su ga ideje! Uvek je sve krenulo od neopipljive ideje, a dobre prave ideje iza kojih su stajali pravi, pozitivni, uporni ljudi, ponekad i totalno negativni, uvek su se materijalizovale. Ideje su svuda oko nas, pitanje je samo da li ćemo ih prepoznati i da li će tvorci ideja izdržati u pokušaju da ih formulišu na pravi način, i da se izbore da je realizuju. TEDx je upravo mesto, možda jedino takve vrste, gde je moguće razmeniti toliku količina i takav kvalitet (kvalitativno različite ideje). Izlagač pri tome ne mora biti poznat javnosti, već to može biti bilo ko, ko prođe neki osnovni test ovde. Neki se uplaše imaju trenu, ali to nije strašno jer nije poenta ovde da nekog zabavljate već da prenesete ideju, a ona ponekad nije zabavna. Ja se bavim komercijalnom zabavom pa spakujem u takvu formu da to bude i duhovito, zanimljivo ljudima, ali važno je da se iza ideje krije zaokružena celina.

Šta biste poručili čitaocima Wannabe Magazine-a?

Želim da im poručim da ću pod hitno otići na sajt i pogledati Wannabe Magazine jer ga do sad pogledao nisam (smeh), pa ću tada imati neku konkretniju poruku, ali mi se sviđa ime Wannabe – ŽELIM DA BUDEM!

napolju TEDxBelgrade konferencija – ideje uspešno podeljene!

U pauzama, učesnici konferencije odmarali su se na toplom suncu ispred Barutane

Ukoliko ove godine niste, mi Vam toplo preporučujemo da sledeće budete deo TEDxBelgrade konferencije kao delegat, ili kao neko ko će podeliti svoju originalnu ideju!


Milica Perišić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Obožava da putuje i upoznaje nove destinacije. Inspiraciju nalazi u svakom novom danu, dečijem osmehu, lepoj muzici, dobrim knjigama i pozitivnim ljudima. Sveto trojstvo za nju su: posao koji ispunjava, istinski dobri prijatelji u okruženju, i ljubav života u neposrednoj blizini. Omiljena misao: ”Ja sam reditelj svog života!”

Comments