Tehnika sidrenja je deo neuro-lingvističkog programiranja (NLP) i koristi se za podsticanje emocionalnih promena i promenu ponašanja. Kad imate negativna osećanja sa kojima se borite, uz pomoć sidrenja možete kreirati osećanja koja želite da imate – možete prevaspitati svoj um, da sarađuje sa vašim namerama i potrebama.

Razmislite o tome na koje sve načine um funkcioniše automatski, bez razmišljanja – kad uđete u auto, stavljate ključ u bravu, vezujete pojas, spuštate ručnu kočnicu i ubacujete u brzinu u nizu pokreta koje verovatno uvek izvodite istim redosledom, kog uopšte niste svesni. Kad vidite upozorenje za smanjenje brzine, smanjite brzinu, kad vidite crveno svetlo na semaforu, zaustavljate se. Usvojili ste ponašanja za volanom koja promovišu vašu i tuđu bezbednost u saobraćaju i ne dovodite ih u pitanje, već se ponašate u skladu sa njima.


Ako malo razmislite, shvatićete da ste stekli „uslovni refleks“ da reagujete na znake u saobraćaju. Vaše oči vide crveno svetlo, koje je stimulus za vaš um, a zaustavljanje je adekvatan odgovor, akcija koju stimulus izaziva. Crveno svetlo je, u ovom slučaju, sidro.

Psihološki eksperiment uslovljavanja izvođen sa psima, poznat je kao Pavlovljev refleks, odnosno, klasično uslovljavanje. Pavlov je izvodio eksperiment obezbeđujući određen stimulus – zvuk zvona – svaki put neposredno pre nego što je hranio pse, dok oni nisu počeli da reaguju lučenjem pljuvačke na sam zvuk zvona. Taj zvuk su povezali sa dobijanjem hrane, i reagovali su pojačanom salivacijom, bez obzira da li su dobili hranu.

Mi često imamo automatska emocionalna stanja koja su uslovljena na sličan način – možda se osećamo tužno, ili uznemireno, a da nismo sigurni zašto i ne znamo šta nas je pokrenulo. A to može biti neki miris ili zvuk, koji je za nas sidro zbog kog imamo određena osećanja, ne shvatajući šta nam se dešava.

Na isti način možemo ići obrnutim putem – tehnika sidrenja nam može pooći da promenimo emocije i ponašanje i da ostanemo fokusirani.

Tehnika sidrenja za anksioznost i stres

Stres i anksioznost koje osećate na telesnom nivou, na duge staze mogu izazvati mnoštvo problema, a tehnika sidrenja vam može pomoći da upravljate stresom i smanjite anksioznost. Kako da „preuslovite“ sebe? Prvo razmislite i izdvojte neki događaj u svom životu kada ste bili izuzetno srećni i zadovoljni. Kada identifikujete taj događaj, zamislite sebe u toj situaciji, kao da to ponovo proživljavate i obratite pažnju na detalje. Da li je prisutan neki miris? Koja osećanja su prisutna? Ko je sa vama? Stupite u kontakt sa tim doživljajem svojim čulima. Udubite se i zaista osetite emocije koje ste tada osećali. Osetite radost, smejte se, dozvolite svom srcu da se ispuni radošću, ljubavlju, mirom.

Kada su vaša dobra osećanja na vrhuncu, stavite ruku (dlan, ili dva prsta) na neki deo tela (na nadlanicu druge ruke, na grudi, koleno, čelo…) ili spojite dva prsta (kažiprst i srednji prst, ili palac i kažiprst ili srednji prst) i trljajte ih međusobno nekoliko sekundi. Zatim pustite (pomerite ruku) i brojte do 10.

Ono što ste uradili je tehnika sidrenja pozitivnih osećanja. Izazvali ste u sebi ta osećanja, a zatim ih karakterističnim pokretom usidrili u telu. Kada se opet budete osećali anksiozno ili pod velikim stresom, ponovite pokret (sidro koje ste izabrali), koji u vašem nesvesnom umu povezan sa pozitivnim osećanjima, kako biste promenili svoju unutrašnju atmosferu, umirili se i prošli kroz stresnu situaciju.


Pročitajte i ovo: Kognitivne predrasude koje upravljaju načinom na koji doživljavate svoj život

Sidrenje za zadržavanje fokusa

Ista tehnika sidrenja vam može pomoći i da održite fokus, kada pristupate zadacima koji vam izazivaju strah, anksioznost i osećaj da nemate kontrolu i ne znate šta vas čeka (studiranje, polaganje ispita, časovi vožnje…).

Napravite listu zadataka koje treba da preduzmete, a zatim, neposredno pre nego što pristupite izvršenju zadatka, koristite pokret usidravanja, da biste se smirili i usredsredili na zadatak. Možete se iznenaditi koliko je tehnika sidrenja efikasna, i koliko vam ojačava samopouzdanje – da čak ne morate ni da je koristite. Sama pomisao na to da možete da se umirite, prevaziđete strah i anksioznost i da se fokusirate, da raspolažete odgovarajućim alatom za to, može biti dovoljna.

Reprogramiranje uma uz pomoć tehnike sidrenja

Učenje raznih tehnika i alata koji vam pomažu da upravljate emocijama i stanjima može vam mnogo pomoći da izazovete promenu emocija i ponašanja i da pronađete adekvatan odgovor na datu situaciju, koja vas uznemirava i osećanja koja vas preplavljuju.

NLP je jedan metodološki pristup, koji pored ostalog sadrži i praktičnu i korisnu tehniku sidrenja i koji možete dublje istražiti. Ima i drugih efikasnih metodoligija, kao što je Silva metod ili pojedinačne tehnike, kao što je tehnika metra – zamislite da ste izvukli „zidarski“ metar do kraja iz njegove kutije, a zatim ga pustili – on se tada velikom brzimo sam namotava i vraća u kutiju.

Taj izvučen metar predstavlja osećanja koja se nekontrolisano izlivaju u vama, na vas i iz vas. Namotavanje predstavlja njihovu kontrolu – vi upravljate svojim osećanjima i bavite se njima kada to želite i kada imate uslova. Probajte u nekoj izazovnoj situaciji kada se osećate uznemireno, a potrebno vam je da se smirite i funkcionišete – zatvorite oči, zamislite kako izvlačite metar do kraja i puštate ga da se namota i vrati u kutiju. Zatim zamislite kako tu kutiju spuštate na pod pored svoje desne noge.

Kada jednom pronađete nešto što je za vas delotvorno, možete biti zainteresovani da dublje istražite različite tehnike i metode upravljanja svojim mislima i osećanjima. Ovo polje istraživanja je veoma široko i zanimljivo i mnogima pomaže da naprave male i velike promene koje im omogućavaju da ispunjenijim životom, sa više smirenosti i jasnoće.

Pročitajte i ovo: Šta je uzemljenje – zašto je korisno i kako da ga praktikujete?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments