Ko vlada svetom? Žene! Stihovi su pesme popularne dive Bijonse, a u prilog toj činjenici predstavićemo vam tehnološka dostignuća bez kojih ne bismo mogli da zamislimo modernu svakodnevicu, a osmislile su ih upravo žene. Iako je veliki broj ljudi mišljenja da živimo u muškom svetu, i da su najveća dostignuća u svetu nauke izmislili muškarci, danas je situacija potpuno drugačija. Jesu nekada samo muškarci dominirali, i dan danas su oni uglavnom dobitnici Nobelovih nagrada ali situacija se polako menja u korist nežnijeg pola i žene su sve više zalužne za razvoj tehnologije, književnosti i politike.

Ovi izumi doslovno su promenili naše živote i olakšali nam svakodnevicu, a upravo žene mogu da se pohvale ovim neverovatnim i fantastičnim izumima.

Kompjuterski softver

Doktorka Grejs Marej Huper je naučnica koja je otkrila prvi poslovni računarski softver i prva je osoba na planeti koja je upotrebila reč bag kako bi objasnila greške u kompjuterskom sistemu i kada računar zablokira i program “krene po zlu”. Bag u prevodu sa engleskog na srpski znači buba, a izraz je nastao kada je ova naučnica pronašla živog moljca koji je prouzrokovao probleme u njenom računaru.

grejs huper Tehnološka otkrića koja su izmislile žene