Četvrti po redu Telenorov kalendar ove godine nosi naziv “12 kodova” i predstavlja online identitete 23 mlada srpska umetnika. On povezuje postojanje u realnom i digitalnom svetu, u kojem sve više ljudi svakodnevno komunicira, radi i boravi, i u koji se preselila i umetnička scena.

“Vizuelni identiteti umetnika koji su predstavljeni na kalendaru nazvani su kodovima, što je pozajmljen termin iz tehnološkog sveta. Zajedno smo radili na tome da upravo ti kodovi budu prikazani kroz fotografije, na način na koji su umetnici želeli da ih drugi vide. Drago mi je što je Telenor prepoznao jezik kojim savremena kultura progovara kroz nove medije”, kaže Igor Milovanović, umetnički direktor kalendara.

Među umetnicima predstavljenim na kalendaru nalaze se i fotograf, koreograf, psiholog, keramičar, reditelj, grafički dizajner, crtač grafita i murala, arhitekta i dramaturg, koji žele da ih drugi vide kao Alisu u zemlji čuda, Mirka i Slavka, talentovanog gospodina Riplija, Pisara, hipi bend iz sedamdesetih, pin-up devojku, precizne mehaničare, sanjalicu, izviđača, neveste, nevidljive ljude, i ozbiljno-neozbiljnog. Po isteku svakog meseca kalendara, vlasnicima ostaje plakat ograničene serije.

“I telekomunikacije i umetnost smanjuju udaljenosti i približavaju ljude, i eto jednostavnog objašnjenja za to što Telenor prati i istražuje šta se događa na umetničkoj sceni. Zbog toga već četiri godine podržavamo projekte kojima pomažemo umetnicima da dopru do glavnih umetničkih tokova”, kaže Sandra Štajner, izvršna direktorka Koporativnih komunikacija Telenora.

Pored štampane verzije, kalendar ove godine ima i elektronsko izdanje: web stranicu, widget i mobilnu verziju, čime je postao dostupan široj publici na Telenorovom sajtu i WAP portalu. Neograničen tiraž ovogodišnjeg kalendara skreće pažnju na nove mogućnosti postojanja umetnosti u virtuelnom prostoru i njenu dostupnost.

Biografije učesnika moći će da se preuzmu i slanjem besplatne SMS poruke na broj 6363.

Podsećanja radi, prvi Telenorov kalendar, “Moj zid, tvoj izazov”, Aleksandra Maćaševa, predstavljao je reprodukciju 12 najboljih radova sa nagrađenog konkursa za dizajn Telenorovih tapeta. Kalendar za 2009. godinu “Novo lice grada”, Igora Oršolića, obuhvatio je projekte kojima je Telenor fondacija podržala oslikavanje murala u gradovima Srbije. Kalendar za 2010. “OKRENI I KRENI!” predstavljao je zalaganje kompanije za očuvanje životne sredine, a urađen je kao zajedničko delo arhitekata grupe “od-do” sa 12 zelenih krugova osmišljenih da podsećaju na bogatstvo prirode.

Comments