Crno-bela, gotovo starinska fotografija. Ne možete da skrenete pogled. Njih tri, elegantne, seksi, glamurozne kao dive starog kova. One su zvezde, belle vere – prave lepotice, na naslovnici junskog broja italijanskog izdanja magazina “Vogue”. Širom modnog sveta ova naslovnica i prateći editorijal su i pre izlaska broja iz štampe napravili bum u modnom svetu. Zašto? Na fotografijama su delimično obnažene manekenke sa oblinama, ali ne dopunjava ih uputstvo kako sakriti nedostatke i izgubiti višak kilograma. Tu su da budu lepe, ne da pokažu kako zavarati svet da niste punački već elegantno popunjeni.

Ovaj broj “Vogue”-a  je, pored već pokrenute peticije, deo borbe urednice Franke Socani (Franca Soccani) protiv Internet sajtova koji promovišu anoreksiju. Moda, njena industrija i časopisi su optuženi kao glavni krivci za stvaranje pritiska na devojke, ali dizajneri i urednici polako shvataju da popularnost njihovog “proizvoda” zavisi u najvećoj meri od toga koliko su bliski svojoj publici. Tim čitaocima – kojima je samopouzdanje već poljuljano time što ne mogu da priušte sebi ono čija je cena “na upit” – ne treba i napadanje jer ne zadovoljavaju tuđe kriterijume lepote.

Blogovi stupaju na scenu

Pojavom modnih blogova situacija se promenila. Blogove pišu devojke (i poneki momak) koje se ne bave profesionalno modom. Njihove odevne kombinacije možete videti kada ih sretnete na ulici ili u tramvaju, van glatkih stranica iz snova. One osećaju pritisak da izgledaju dobro na fotografijama, ali su svesne da časopisi imaju više resursa i mogućnosti, tako da se ne opterećuju savršenstvom. Uostalom, razlog njihove popularnosti jeste upravo u tome što se ne predstavljaju kao modni gurui, već više kao drugarice za šoping.

Ana Šurdilović (anaonheels.blogspot.com) je diplomirana novinarka koja je oduvek želela da učestvuje u stvaranju jednog modnog magazina, a dok se to ne desi, uređuje svoj blog. Smatra da je ogromna prednost blogova što ih pišu devojke prosečne građe: “U modnim časopisima su pretežno manekenke, devojke koje izgledaju skoro savršeno. Čitateljke treba da shvate da su manekenke tu kako bi što bolje prodale neki proizvod.”

Milica Nedeljković, takođe blogerka (venomafashionfreak.blogspot.com), tvrdi da modna industrija vrši pritisak na devojke da izgledaju neuhranjeno, dok blogovi pokazuju raznolikost: “Na blogovima se nalaze devojke koje različito izgledaju, tako da oni ne pomažu samo da se pokaže da nismo sve visoke 2m i teške 40kg, nego i da devojke različite građe pokažu kako nose određene stvari i šta im bolje stoji. Tako mogu da služe kao bolja inspiracija od časopisa ženama iz realnog života, sa sve manama, bez fotošopa.” Kao budući ekonomista, Milica razume kako funkcioniše tržište i smatra da reklame sa manekenima vode boljoj prodaji: “Ljudi stvaraju sliku u svojoj glavi – ako kupe nešto, oni će izgledati i biti onakvi kao što je taj model u reklami. Zbog toga čovek kupuje proizvod. Neće se poistovetiti sa običnim ljudima. Ako devojka u reklami ima vrlo bajnu kosu i ova koja ima osrednju kosu, oni će kupiti onaj proizvod sa devojke koja ima vrlo bajnu kosu zato što misle da će njihova kosa biti tako bajna iako u podsvesti znaju da neće biti.”

Pravi problem

Opstanak štampanih izdanja zavisi od reklama, tako da viši cilj – promovisanje zdravlja umesto savršenog izgleda – ne može da izgura profit sa prvog mesta. Ipak, ugledanje na premršave modele nije najveći problem u našem društvu, smatra Vladanka Zečević, urednica lepote časopisa “Bazar” i  kaže: “U vreme kad sam ja imala 16, 17 do 20 godina, manekenke su bile žene koje su mojih godina danas – Sindi Kraford (Cindy Crawford), Kristi Tarlington (Christy Turlington), Karla Bruni (Carla Bruni). Mislim da su one bile veće zvezde a da su danas manekenke postale jedne od mnogih, tako da ja ne znam koliko je devojkama bitno da se poistovećuju sa njima. Nažalost, smatram da se u našem društvu ide na podilaženje najnižim strastima i danas je estrada nešto čemu devojke žele da se prilagođavaju i kojima su estradne ličnosti modeli. Devojkama danas nije model jedna Alisa Stojanović, nažalost, nije im model Biljana Srbljanović koja izgleda fenomenalno kao da je sišla sa modne piste, slikarka Biljana Cincarević koja je jako originalna, nego su im primeri i idoli neke narodne pevačice, neki, što bih ja rekla, polusvet, što je tužno.”

Vladanki je drago što vidi da su blogerke donele nešto novo: “One su originalne, ne potpadaju pod aktuelne trendove, imaju nešto što ih odvaja od drugih i ne liče jedna na drugu, a meni je to jako važno. Ja smatram da niko ni na koga treba da liči, treba da bude svoj u potpunosti. Modom niko ne treba slepo da se bavi, modu zapravo treba da prilagođavate svojoj ličnosti, da od buketa stvari svake sezone izvučete tri, i da to budu vaša tri modna cveta – nešto što vama odgovara i pristaje.”

Moda obuhvata daleko širu sliku od savršenih lica i tela zbog kojih se zeleni od zavisti. Jedino što sme da vas “muči” jeste: da li ste dovoljno smele da nosite samo ono što vam se sviđa? Podignite prolaznicima obrve i spustite im vilicu – to je stil.


Dragana Milovanović – novinarka šegrt i autorka bloga “Idemo dalje“. Još uvek uči, još uvek se sapliće ili Sve zna i strašno je hrabra – zavisi kad i sa kim.

Comments