Možda partner snažno utiče na tebe i ti prihvataš njegove vrednosti i stavove, a pri tom se osećaš nesigurno, jer ti se čini da gubiš sebe, iako istovremeno pronalaziš u sebi ono što partnerov uticaj izaziva i podstiče. To nije manipulacija, iako možeš da je pomešaš sa njom, u trenucima nestabilnosti i nesigurnosti.

Manipulacija je kad partner svojim strategijama i obrascima ponašanja preuzima moć u vezi, kad sve kontroliše i kad si ti u poziciji žrtve, a on ima koristi od toga. Ako si već duboko upletena i izmanipulisana, pa nisi posumnjala u početku, manipulaciju ćeš prepoznati po tome kako se osećaš.

Emotivna nestabilnost – osećanje krivice

Izazivanje osećanja krivice je jedan od najlakših načina manipulacije. Ako se zatekneš u emotivnom haosu, jer si stalno kriva – što si nešto uradila i kazala, ili što nisi i što nikad nisi dovoljno dobra, manipulator je dobro radio, a ti si postala žrtva manipulacije. Kad si nesigurna i nestabilna, lakše je kontrolisati te i upravljati tvojim osećanjima i ponašanjem. Osećaj samouverenosti se vraća kad se udaljiš od manipulatora – to je znak da treba trajno da se udaljiš.

Comments