Kao i empate, intuitivci su stalno obuzeti pokušajem da usklade svoj unutrašnji doživljaj sa onim što izgleda da se dešava, dok istovremeno učestvuju i posmatraju. Iako se radi o različitim sposobnostima, intuicija i empatija najčešće idu u paketu. Imate i jedno i drugo i stalno nastojite da utvrdite šta je vaše, a šta dolazi od drugih, da razaznate intuiciju i da je poslušate, iako je glas razuma vrlo razgovetan i obeshrabruje vas u tome. 

Morate biti smireni da biste razlikovali intuiciju od osećaja satkanog od drugih signala, koje jednako primate iz svoje okoline, kao i iz svojih senzacija i spoznaje. Stalno iznova učite kako da spontano poslušate intuiciju, jer ona to zahteva. Ne možete znati zašto treba ili ne treba nešto da uradite, prosto odgovorite spontano – prateći intuiciju – i saznate naknadno. 

Ne možete drugima objasniti i obrazložiti kako znate nešto neobjašnjivo i nesaznatljivo. Iako ste milion puta bili u situaciji da izgovorite ono čuveno “rekla sam ti”, to i dalje nije dovoljno da nekoga navede da vam veruje. To je zaista veoma frustrirajuće, jer morate svedočiti tome kako bliski ljudi do kojih vam je neizmerno stalo, udaraju glavom o zid i lome se. Oni ne znaju ono što vi samo tako znate, bez ikakve argumentacije, i ne mogu to da prihvate, iako se milion puta dokazalo da ste bili u pravu. I dalje traže argumente, koje ne možete da im ponudite, jer ih nemate. 

Želite da postupate ispravno, ali često je teško razaznati šta je ispravno. Deset puta ćete čestitati sebi, jer ste jasno osetili šta je najbolje, najpozitivnije, optimalno u datoj situaciji i jer ste svoje ponašanje i akcije usmerili prema tome. Jedanaeseti put ćete se zaglaviti, mučeći se da otkrijete šta je ispravno i ne uspevajući. Pogrešićete i to će biti tako poražavajuće, da ćete zaboraviti onih prethodnih deset puta kada ste uradili sve kako treba. 

Doživljavate trenutke agonije kada prosto znate da vas neko laže, ili pokušava da manipuliše vama, a vi “morate” da igrate tu konvencionalnu igru, da ne biste uništili nečije dostojanstvo, povredili mu osećanja i izložili ga stidu. Borite se da postavite granice i da ih održite i da ne budete suviše žalosni kad drugi nemaju ni malo svesti i savesti da vam u tome ne odmažu. 

Comments