Pre nego što počnemo, treba da napomenemo koliki boom je, odmah po premijeri, napravila (danas kultna) serija That ‘70s Show, a to se desilo avgusta davne 1998. godine, na stazu slavnih katapultirajući tad još uvek nepoznate glumce – između ostalih: Ashtona Kutchera, Milu Kunis, Tophera Gracea i Wilmera Valderramu. Ceo svet se gušio od smeha na humor tinejdžerske ekipe iz podruma, čije su dogodovštine dopunjavali roditelji Erica Formana (Grace): neponovljivi Kitty (Debra Jo Rupp) i Red (Kurtwood Smith). That ‘70s Show je dobila brojne nagrade, pa je zbog svega navedenog bilo jasno da postoji veliki pritisak i da That ‘90s Show ostvari sličan uspeh. To se i desilo – donekle… 

Počinje leto u kući Forman, a Kitty i Red dočekuju sina Erica, snaju Donnu (Laura Prepon) i njihovu ćerku Leiu (Callie Haverda), kako bi proslavili 4. jul. Da, Eric je ćerku nazvao po princezi Lei iz franšize Star Wars, a čak je uspeo da napravi karijerni uspeh u svom specifičnom polju ekspertize. Kitty je vidno uzbuđena što će ponovo imati dete kod kuće, zato što joj nedostaju Eric i njegova ekipa – dok to kod Reda, naravno, nije slučaj. Nakon što Leia upozna komšinicu Gwen (Ashley Aufderheide) i drugu decu Point Plejsa, odlučuje da leto ipak provede kod babe i dede.  

Pročitajte i ovo: Ovo je 10 najboljih serija 2022.

A sad da ukratko opišemo novu ekipu tinejdžera. Gwen je prva prijateljica koju Leia stiče, i predstavlja veoma kul dodatak celokupnoj priči. Ona je lokalni badass, kraljica autsajdera i lojalna prijateljica – što pokazuje i kad Leia upada u pojedine diskutabilne situacije. Tu je i Gwenin polubrat Nate (Maxwell Acee Donovan), koji je najbolji prijatelj sa Jayem Kelsom (Mace Coronel), sinom Jackie (Kunis) i Michaela (Kutcher). Nikki (Sam Morelos) se uglavnom nalazi u Nateovom zagrljaju, ali je zapravo nezavisna i odlučna. Član ekipe iz podruma je i Ozzie (Reyn Doi), inteligentni, sarkastični mladić koji je, uglavnom, otvoreno gej. Ipak, Kitty i Red su srce i duša ove serije, koji i dalje imaju i svoje nezavisne avanture sa novom komšinicom koja im se neprestano “uvaljuje” u kuću, a to je Gwenina i Nateova majka Sherry (Andrea Anders).  

Kad je prvi put upoznamo, Leia je povučena štreberka – pametna je kao Donna, ali smotana kao Eric, pa je za nju nesvakidašnja stvar imati grupu prijatelja. Ali, uz njihovu pomoć, Leia popušta i počinje da uživa u životu. Sa Gwen neguje prijateljstvo koje je zasigurno jedno od najboljih u franšizi (posebno se učvršćuje kad imaju svoj trenutak na vrhu vodotornja). 

Naravno, That ‘90s Show donosi mnogo referenci na originalnu seriju. Gwen umnogome podseća na Hydea, Nate i Jay su zapravo Kelso, Nikki je slična Jackie (ali manje iritantna), dok Ozzie ima skoro istu funkciju kao Fez. Dešava se još dimnih scena u podrumu, zabavnih prelaza iz scene u scenu, i još uvek ne znamo odakle Fez potiče. Ali, sve u svemu, That ‘90s Show definitivno predstavlja apgrejd – i to ne samo zato što je Fez sad bolje predstavljen (sad je uspešni, samouvereni frizer i lokalna poznata ličnost). Kao i svoj prethodnik, prva sezona That ‘90s Show obiluje humorom – šalama za koje nam nije potrebna live publika na setu kako bi nas podsetila da se smejemo. Radnja je logičan sled originalne priče, puna podsećanja, ali i brojnih gostovanja zvezdi That ‘70s Show. Iako u senci svog prethodnika, scenario i narativ serije That ‘90s Show su vidno kreirani kako bi se dopali gledaocima – starim i novim, kao i onima koji su That ‘70s Show ponovo otkrili u svojim dvadesetim uz ludu ekipu prijatelja, a sad se raduju novim dogodovštinama s novom decom. 

Iako ovo nije najbolja komedija na koju smo naišli, Netflix bi odmah trebalo da najavi snimanje druge sezone – jer nesumnjivo lagano možemo pogledati još 100 epizoda ove zarazne serije. Svih prvih deset epizoda prve sezone That ’90s Show je od 19. januara dostupno na Netflixu.

Pročitajte i ovo: 8 serija koje nestrpljivo iščekujemo 2023. godine

Naslovna fotografija: instagram.com/therealkurtwoodsmith

Dušan Veselinović

Comments