Južna Koreja je sticajem političkih okolnosti postala veoma bliska sa Amerikom. Između ostalih uticaja, Sjedinjene Države donele su u Koreju zabavnu muziku. Tako je nastao K-pop, specifična mešavina densa, elektronske muzike, elektropopa, hip-hopa i R&B zvuka. Odlikuje ih snažan vizuelni utisak koji ostavljaju ekstravagantnim spotovima i spektakularnim kostimima. Ples je veoma važan u ovom žanru, pa je teško zamisliti grupu ili pojedinca koji nemaju ozbiljnu ili šašavu koreografiju, u svakom slučaju, neverovatnu.

Parke Jae-Sang (박재상) poznatiji kao PSY veoma je poznat kompozitor i tekstopisac u Južnoj Koreji. Stil mu je otkačen, tekstovi šaljivi, a pesme lagane i skočne, kao što i dolikuje pravom “zabavnjaku”. Takođe je i komičar, pa često na koncertima imitira druge, ozbiljnije pop-zvezde. Nastupa i na televiziji, u nizu komičnih programa. Do sada je snimio šest albuma, poslednji posle dve godine pauze.

Predstavljamo vam novi hit-singl “Gangam Style” koji je stekao 37 miliona pregleda na YouTubeu i postigao vrh top lista u Južnoj Koreji i Americi. Pesma ismeva luksuzni stil Gangama (nešto kao Seulsko Dedinje) i snimljena je u raznim delovima ove prestižne četvrti Seula. Ples je takođe komičan i oponaša jahanje konja, što zadirkuje opičene korejske koreografije. Za nas su gosti u spotu nepoznati, ali posredi su poznate televizijske i muzičke ličnosti Koreje. Spot je privukao pažnju zapada i našao se na brojnim top listama. CNN ga je proglasio “veoma svežim i smešnim”, a podržali su ga i Robi Vilijams (Robbie Williams) i reper Ti Pejn (T-Pain).

psy The Best Of K Pop: PSY Gangam Style

Ludi PSY usred plesa

“Gangam Style” proizveo je i žensku verziju pesme pod naslovom “Oppa Is Just My Style” koju peva Hjuna (Hyuna), poznata pevačica grupe 4Minute. Uprkos kritikama da pevačica nije obavila najbolji posao, spot je videlo do sada devet miliona ljudi.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments