Prethodne tekstove iz serijala “The Best Of” pročitajte ovde.

Juna 2009. odjeknula je vest da je preminuo Majkl Džekson (Michael Jackson), pop ikona koja je obeležila muzičku scenu svojim kontroverznim životom, ali i neverovatnom karijerom. Toga dana svet je ostao uskraćen za još jednu legendu, fantastičnog izvođača i velikog dobrotvora. Važio je za jednog od najvećih umetnika svih vremena sa neverovatnim fizičkim sposobnostima. Njegov ples je podsećao na robota, kao i najpoznatiji pokret “The Moonwalk” koji je obeležio svetski ples i igru. Mnogi su pokušavali da ga kopiraju, ali on je bio i ostao jedan jedini.

Može se reći da je njegovim pojavljivanjem počela pop muzika, glasom, plesom i pokretima uneo je sasvim novu dimenziju na svetsku muzičku scenu. Kao prvi crnac koji se probio na MTV scenu, oduševljavao je sve svojom pojavom na malim ekranima, a u Ginisovoj knjizi rekorda njegovo ime stoji pored kategorije Najbolji muzičar svih vremena.

Muzičku karijeru je počeo sa samo sedam godina nastupajući sa svojom braćom i sestrama u čuvenom bendu The Jackson 5, a u solo vode uplovljava 1979. godine kada izdaje prvi album pod nazivom “Off the Wall”. Izdvajaju se hitovi “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” i “Rock with You”. U saradnji sa Kvinsijem Džonsom (Quincey Jones), koji je producirao album, nagrade pršte sa svih strana, a nakon više od 25 godina od izlaska album je postao jedan od najvećih trenutaka u Džeksonovoj karijeri.

Tri godine kasnije izdaje najbolji i najprodavaniji album svih vremena pod nazivom “Thriller”. Video spot za istoimenu numeru praćen je sa oduševljenjem, a vrlo brzo je proglašen najboljim spotom ikada. Kao broj jedan na svetskoj top listi proveo je 37 nedelja. Hitovi koje izdvajamo sa tog albuma su neprevaziđeni “Billie Jean”, “Beat It” i već spomenuti “Thriller”. Na živom nastupu, izveo je prvi put čuveni pokret “Moonwalk” uz pesmu “Billie Jean” i na taj način još više popularizovao ovaj album. Dve godine kasnije bio je nominovan za 12 Gremi nagrada od kojih je devet otišlo u njegove ruke, a čak sedam za upravo ovaj album. 1983. zajedno sa Lajonelom Ričijem (Lionel Richie) pravi hit singl “We Are the World” kako bi prikupio novac za pomoć deci u Africi.

Treći album, poslednji sa producentom Kvinsijem, izlazi 1987. godine pod nazivom “Bad”. Majkl je želeo da album ima 30 pesama, ali je Kvinsi broj smanjio na 11. Tu se našlo čak pet velikih hitova: “Smooth Criminal”, “Bad”, “Dirty Diana”, “I Just Can’t Stop Loving You” i “The Way You Make Me Feel”. Za video spot numere “Bad” Džekson je angažovao čuvenog filmskog reditelja Martina Skorsezea (Martin Scorsese), a u to vreme i zvanično biva proglašen Kraljem popa. Bio je popularan poput nekada Elvis Prislija (Elvis Presley), The Beatlesa i Frenka Sinatre (Frank Sinatra).

Krajem 1991. izlazi Majklov četvrti album pod nazivom “Dangerous”. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim albumom jeste to da je Džeksonov lik već tada bio toliko popularan da je album prodat u 30 miliona primeraka pre nego što se zapravo i pojavio. Najveći hit singl sa tog albuma je “Black or White”, zatim “Remember the Time”, “In the Closet”… Dve godine kasnije pojavljuje se na američkom Super Bowlu i taj nastup je zabeležen kao najgledanije televizijsko prikazivanje u istoriji američke televizije. Džekson dobija i priznanje za najbolju živu legendu na 35. dodeli Gremi nagrada u Los Anđelesu.

Sledeći album izlazi 1995. godine pod nazivom “HIStory”, a na turneji povodom tog albuma Džekson je okupio 4,5 miliona ljudi. Singl “Scream” je izveo zajedno sa svojom sestrom Dženet Džekson (Janet Jackson), a spot za tu numeru je postao najskuplji spot ikada napravljen. Drugi hit sa tog albuma je bio “You Are Not Alone” koji je pobio slušanost prethodnog hita, a izazvao i burne reakcije kritike, jer se Majkl u spotu pojavio gotovo nag. I još dva velika hita sa tog albuma “Earth Song” i “They Don’t Care About Us” predstavljaju možda i najslušanije od svih.

Šesti po redu album izlazi 1997. godine pod nazivom “Blood On The Dance Floor”. Album je bio posvećen Eltonu Džonu (Elthon John) jednom od Majklovih najbližih i najvernijih prijatelja. Veliki hitovi koji su krasili ovaj album bili su: “Blood On The Dance Floor”, “Ghosts”, “Morphine”, “Is It Scary”…

Poslednji, sedmi po redu album “Invincible” izlazi 2001, a Majkl tada potpisuje ugovor sa “Sony Music”-om. Na njemu su se našli hitovi “You Rock My World”, “Cry” i “Butterflies”. Iste te godine Majkl je organizovao proslavu povodom 30. godina karijere na Medison skveru okupivši veliki broj muzičkih kolega.

Kao najveća svetska zvezda, posle Elvisa Prislija, imao je uticaj na mnoge poznate pevače, kao što su Maraja Keri (Mariah Carey), Britni Spirs (Britney Spears), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Kris Braun (Chris Brown)… Većina tih izvođača se ugleda na stil Majkla Džeksona, a to je njegov specifični ples koji ga je izdigao na sam vrh svetske scene.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

 

Comments