“Girls Just Want to Have Fun” je čuveni hit iz osamdesetih koji je proslavio pevačicu Sindi Loper (Cyndi Lauper). Pojavio se kao njen prvi solo singl koji je najavio debi album “She’s So Unusual”. Ova verzija dobila je priznanje kao feministička himna, a pored originalne postoji i pregršt drugih izvedbi, što na albumima, što na živim nastupima od strane preko 30 izvođača. Numera je nakon objavljivanja za veoma kratko vreme postala svetski hit, a kada je u pitanju čuvena američka top-lista “Billboard Hot 100” pevačica je zauzela drugo mesto.

Sindi Loper imala je tu sreću da joj već prva numera donese ogromnu popularnost i vine je među sam muzički vrh. Može se reći da je “Girls Just Want to Have Fun” njeno obeležje svih ovih godina i jedna od onih večitih pesama koje nas asociraju na period osamdesetih. Tako se našla na top-listi “100 najvećih pop hitova” sprovedenoj od strane magazina “Rolling Stone” i tv kanala MTV.

Slika 1 Cindy The Best of Pop: Cyndi Lauper “Girls Just Want to Have Fun”

“That's all they really want, some fun, when the working day is done, girls - they want to have fun...”

Pesmu je napisao Robert Hazard (Robert Hazard) 1979. godine prvobitno iz muškog ugla. Međutim, za Sindinu verziju pristao je na manje izmene i tekst prilagodio ženskom izvođaču. Muzički video režirao je Ed Grajls (Edd Griles), dok se u ulozi producenta našao Ken Valz (Ken Walz). Sniman je u leto 1983. godine na donjem Menhetnu, a premijerno objavljen u decembru te iste godine. Koštao je manje od 35,000 dolara, a veći deo glumaca bili su volonteri. Za snimanje je pozajmljena i najsavremenija video oprema za to vreme. Spot se našao na 39. mestu top-liste “100 najboljih muzičkih spotova” magazina “Rolling Stone”, kao i na 45. mestu liste “100 najboljih spotova” TV kanala VH1.

Uprkos velikom broju hitova koje je Sindi Loper snimila u proteklih nekoliko godina, “Girls Just Want to Have Fun” ipak će ostati njeno obeležje i najpopularnija pesma zahvaljujući kojoj je postala svetska muzička zvezda.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

 

Comments