“You Raise Me Up” je popularna numera sjajnog instrumentala i prelepog i inspirativnog teksta. Muziku je napisao pijanista Rolf Lovand (Rolf Løvland) iz poznatog dua Secret Garden, dok je za tekst pesme bio zadužen Brendan Grejem (Brendan Graham). Na samom početku pesma je stvorena u vidu instrumentala i nosila je naziv “Silent Story”. Pojedini delovi bazirani su na tradicionalnoj irskoj muzici, pa je Lovand odlučio da angažuje poznatog irskog tekstopisca Brendana, kako bi ovoj numeri dao finalni pečat. Pesma je zvanično objavljena 2002. godine i našla se na albumu “Once in a Red Moon”, dua Secret Garden. Vokalnu ulogu imao je irski pevač Brajan Kenedi (Brian Kennedy). Secret Garden ubrzo je organizovao azijsku turu na koju je trebalo da pođe i Brajan, međutim razboleo se te ga je zamenio Norvežanin Jan Verner Danijelsen (Jan Werner Danielsen) koji je kasnije takođe snimio studijsku verziju numere “You Raise Me Up”. Ova verzija objavljena je 2010. godine i našla se na Janovoj posthumoj kompilaciji “One More Time – The Very Best Of”.

Slika 1 TBO The Best of Pop: Secret Garden “You Raise Me Up”

Zvuk violine ovoj pesmi daje posebnu emociju

Zanimljive činjenice:

Norveški fudbalski klub “IK Start” koristi ovu numeru kao svoju klupsku himnu.

Godine 2005. pesma je emitovana peko 500,000 puta na američkim radio stanicama, a godinu dana kasnije nominovana je u četiri kategorije za Gospel Music Awards, a jedna od nominacija bila je “Pesma godine”.

Originalna verzija nije postigla internacionalni uspeh kada su top-liste u pitanju, ali do danas snimljeno je preko 125 cover verzija, a neke od njih zauzimale su visoka mesta raznih muzičkih lista. Kao najuspešnije izdvajaju se verzije Džoša Grobana (Josh Groban), Danijela O’Donela (Daniel O’Donell), pobednika holandske emisije “Popstar”, Veslija Klajna (Wesley Klein), grupe Il Divo i boj-benda Westlife za koje se može reći da imaju najlepši spot kada je ova numera u pitanju.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments