Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kada su članovi grupe The Doors, Robi Kriger (Robbie Krieger), Džim Morison (Jim Morrison) i Rej Manzarek (Ray Manzarek), 1966. napravili svoje remek-delo “Light My Fire”, nisu ni slutili da će ih ovaj hit izvesti iz prosečnog andergraunda i izbaciti na svetsku muzičku scenu.

“Light My Fire” je nastala kombinacijom ideja koju su svojim radom Robi, Džim i Rej pretvorili u delo i javnosti prezentovali januara 1967. godine. Robi Kriger, gitarista grupe je napisao veći deo pesme, on je zagovarao da se u melodiji osete elementi vatre, vazduha, vode i zemlje. Džim Morison je napisao drugi stih, dok je Rej Manzarek celom projektu podario harmoničnost u vidu introa odsviranog na organi. Izdata kao singl u aprilu mesecu 1967. “Light My Fire” je ubrzo doživela veliki uspeh, te se tri nedelje zaredom nalazila na prvom mestu liste sto najslušanijih pesama, u organizaciji tzv. “Billboard Hot 100 chart”. Koliko je ova pesma postajala popularna govori i to da je 1967. godine, Udruženje američke muzičke industrije proglasilo ovaj singl zlatnim.

SLIKA 113 The Best Of Rock: The Doors Light My Fire

Legendarni Dorsi: Džim Morison (pevač), Rej Manzarek (klavijaturista), Robi Kriger (gitarista) i Džon Denzmor (bubnjar)

Džim Morison je mrzeo izvođenje pesme “Light My Fire”, i zbog malog udela u kreiranju melodije popularnost prepisuje svom bendu. Izbijajući na 49. i 22. mesto u Velikoj Britaniji i Australiji ovaj singl doživljava veći uspon nakon raspada grupe The Doors, 1973. godine. Tragična smrt Morisona, koja se dogodila 1971. naterala je ostali deo ekipe da se glas ovog poznatog vokaliste i dalje čuje, te 1972. izbacuju album pod nazivom “Full Circle”.

Nakon raspada interesovanje publike je u stalnom porastu. 1983. “Light My Fire” se našao na albumu “Alive, She Cried” u lajv izvođenju, a 1991. u Engleskoj postaje sedma po redu najslušanija pesma svih vremena. Zasnovani na socijalnim, psihološkim i političkim tekstovima, rok bend The Doors bili su upamćeni kao najkontroverzniji muzičari koji su inspiraciju dobijali iz knjige “Vrata percepcije” Oldusa Hakslija (Aldous Huxley) i po čijem su nazivu krunisali ime grupe.

Pesma “Light My Fire” je bila i poslednja Morisonova pesma koju je uživo izveo.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…

Editors choice