“Desert Rose” je singl sa Stingovog (Sting) albuma “Brand New Day” koji je izašao 1999. godine. Vrlo brzo je dostigao same vrhove top listi i stekao ogromnu popularnost kod publike. U Švajcarskoj se našao na trećem mestu, u Italiji na četvrtom, u Velikoj Britaniji na 15. mestu “UK Singles Chart” i u SAD na 17. mestu “Billboard Hot 100” liste.

Pesma je napisana za Stingov duet sa alžirskim rai (arapska folk muzika) muzičarem Čebom Mamijem (شاب مامي, Cheb Mami), koji je veoma popularan u Francuskoj, i na taj način je stvoren poseban world music zvuk u pesmi. Popularni muzički spot prikazuje Stinga koji se vozi kroz pustinju Mohave u Jaguaru S-Type, a onda odlazi u noćni klub u Las Vegasu kako bi izveo pesmu sa Čebom Mamijem. Nakon snimanja spota, Stingov menadžer je napravio saradnju sa predstavnicima Jaguara, pa je ova numera tokom cele 2000. godine išla na televizijama uz reklame ovog vozila.

Tekst pesme je inspirisan novelom Frenka Herberta (Frank Herbert) “Dina” (Dune), čiji je Sting veliki obožavalac. Sting je, takođe, igrao i u filmskoj adaptaciji ove novele. I knjiga i pesma sadrže arapski jezik, kao i prikaze vlage i života pustinjskih biljaka.

7 42 The Best of Rock/World: Sting Desert Rose

"I dream of rain I dream of gardens in the desert sand I wake in vain I dream of love as time runs through my hand"

Mami je neke delove pesme napisao na arapskom, Sting nije znao značenje nijednog stiha, ali se na kraju ispostavilo da je tema ista i kod njega i kod Stinga, a to je čežnja.

Pesma nije odmah postigla uspeh, već se to dogodilo naredne godine kada su otpočeli već pomenutu saradnju sa Jaguarom i kada je cele godine puštana uz njihovu reklamu. Danas predstavlja jedan od Stingovih najvećih hitova.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments