Prošlonedeljni tekst iz serijala “The Best of” pročitajte ovde.

Ovej švedski duo, koji je nastao 1986. godine, čine pevačica Mari Fredrikson (Marie Fredriksson) i gitarista (i vokal) Per Gesl (Per Gessle). Numera “Roxette” britanske grupe Dr. Feelgood, po kojoj je bend dobio ime, kratke frizure i pesme koje je bilo prelako zavoleti postarale su se da ovaj par bude prikladno obučen za uspeh. Snimili su osam albuma, od kojih je poslednji pod naslovom “Charm School”, nakon čitave decenije zatišja, izdat u februaru 2011. godine.

Mi vam ovom prilikom poklanjamo kartu za vožnju punu zadovoljstva, uz dobro poznate refrene koji će vas podsetiti na jednu bolju stranu devedesetih.

“It Must Have Been Love (Christmas for The Broken Hearted)”, balada u čijim strofama ima mesta za svakog od nas, u originalu je izdata 1987. godine kao božićni singl. Nama poznatija verzija, u kojoj umesto reči “Christmas” stoji “winter”, snimljena je za film “Zgodna žena” (Pretty Woman). Ova numera, slično hitu “Listen to Your Heart”, čini neizostavnih pet minuta svakog koncerta grupe Roxette.

San većine evropskih izvođača ovoj švedskoj grupi ostvario se u trenutku kada je pesma “The Look” sasvim slučajno doživela neočekivan uspeh na američkom tržištu. Roxette postaje svetski poznat bend zahvaljujući jednom studentu koji je nakon boravka u Švedskoj, oduševljen drugim albumom “Look Sharp!” iz 1988. godine, numeru “The Look” uz toplu preporuku prosledio radiju KDWB iz Mineapolisa.

Album “Tourism: Songs from Studios, Stages, Hotelrooms & Other Places”, koji se sastoji od studijskih i uživo izvedenih pesama, nastao je za vreme njihove prve svetske turneje pod imenom “Join the Joyride!”. Prvi, ujedno i najuspešniji, singl sa ovog ostvarenja “How Do You Do” izdat je 1992. godine.

Nakon albuma koji se pojavio sredinom devedesetih godina “Crash! Boom! Bang!”, grupa Roxette nastupila je i pred publikom u Kini. Priliku za ovakav nesvakidašnji momenat u muzičkoj karijeri jednog benda sa Zapada pre njih imao je jedino britanski sastav Wham! 1985. godine.

Koncert ovakvog tipa zahtevao je od Mari Fredriksen i Pera Gesla da prilikom izvođenja pesme “Sleeping in My Car” promene pojedine stihove. Međutim, Šveđani su se pokazali opasnim (i to ne samo u pesmi) jer su na samom nastupu, uprkos drugačijem dogovoru, ipak otpevali originalnu verziju svog hita o “stvarima” koje se dešavaju na zadnjem sedištu nečijeg auta.

Priča se da je pevačica Fredrisken nakon ovog nastupa imala prilike da večera sa radoznalim Mikom Džegerom (Mick Jagger), koji je želeo da sazna nešto više o njihovom susretu sa kineskom publikom.

Bez obzira na to što se pojavio posle deset godina pauze, prvi singl sa njihovog poslednjeg albuma “She’s Got Nothing On (But the Radio)” zvučao je poznato i podjednako dobro kao pesme zbog kojih smo zapravo i zavoleli duo Roxette.


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments