Originalni sastav grupe The Beach Boys iz 1961. godine, nažalost, danas nije više moguće okupiti. Ipak, pet “momaka” iz Kalifornije odlučili su da krenu na put od pedeset nastupa, kojima će obeležiti pedesetogodišnjicu rok benda čiji su bili članovi. Podjednako dobre vibracije legendarni veterani roka najavili su i za svoj novi album, koji je trenutno u pripremi, ali i za nastup na ovogodišnjoj dodeli nagrada Gremi, koja će se održati 12. februara u Los Anđelesu.

Njihove pesme predstavnice su muzike mladosti naših roditelja, ali to ne znači da mi nikada nismo i da nećemo opet uživati i đuskati uz stihove o surfovanju, kolima i ljubavi iz jednog drugog, nama nepoznatog perioda.

Pesma “Surfin’ USA” našla se na drugom albumu The Beach Boys-a, izdatom 1963. godine. Muzika ove numere zasnovana je na hitu Čaka Berija (Chuck Berry) “Sweet Little Sixteen”. Kada je pevač odlučio da tuži bend zbog plagiranja, momci iz Kalifornije pristali su na to da ga potpišu kao kompozitora muzike. Priča se da su članovi The Beach Boys-a pre pomenutog incidenta pokušali na “miran” način da dobiju Berijevu dozvolu, ali je on zbog boravka u zatvoru bio nedostupan za takve vrste pregovora.

Surfovanje kao sport i uopšte pojava postalo je izuzetno popularno u tom periodu. Bioskopi širom Sjedinjenih Država emitovali su filmove na tu temu.

Pesma “I Get Around” pomogla je momcima da stignu na dva veoma bitna mesta kada je muzika u pitanju: na sam vrh top-lista u SAD-u i na britansko muzičko tržište.

“Wouldn’t it be nice if we were older” početni su stihovi pesme koja je izašla 1985. godine, dve godine nakon smrti bubnjara Denisa Vilsona (Dennis Wilson), jednog od trojice braće iz grupe. On se udavio pokušavajući da u alkoholisanom stanju izroni stvari koje je prethodno bacio u vodu.

“Wouldn’t It Be Nice” naslov je autobiografije Brajana Vilsona (Brian Wilson), koji je imao najrazličitije moguće funkcije u istoriji ovog benda: bio je basista, klavijaturista, pevač i tekstopisac. Ova pesma pojavila se u filmu “Pedeset prvih sastanaka” (50 First Dates).

“God Only Knows” jedna je od prvih numera koja je skupila dovoljno hrabrosti i u svom naslovu spomenula boga. Ova pesma dokazala je da se grupa The Beach Boys savršeno snalazi i među stihovima na teme drugačije od surfovanja i automobila. Pol Makartni (Paul McCartney) nazvao ju je najboljom pesmom ikada napisanom, što dokazuje i numera grupe The Beatles “Here, There and Everywhere”, koja je inspirisana ovim hitom kalifornijskih momaka.

Uspeh njihovog najprodavanijeg singla o imaginarnom mestu nazvanom Kokomo zaobišao je Brajana Vilsona, iz prostog razloga što nije učestvovao u snimanju originalne verzije. Međutim, za izdanje ove numere na španskom jeziku on je svoje mesto za mikrofonom rezervisao na vreme. Pesma je snimljena za potrebe filma “Koktel” (Cocktail), i našla se među nominacijama za nagrade Gremi. Nažalost, “momci sa plaže” izgubili su od Fila Kolinsa (Phil Collins) i pesme “Two Hearts” iz filma “Baster” (Buster).


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments