Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

The Best of World Music: Värttinä “Nahkaruoska”

The Best of World Music: Värttinä “Nahkaruoska”

Sa severa dolazi nam zanimljiva grupa Värttinä. Posredi je finski folk-bend, tj. grupa koja svira etno ili tzv. muziku sveta (World music). Potiču iz seoceta Rjakjolja u Kareliji. Sestre Sari i Mari (Sari & Mari Kaasinen) pevaju narodne pesme još od 1970. i nastupaju na festivalima narodne muzike. Od 1983. kada je grupa osnovana pa do danas objavili su petnaestak albuma, promenili sastav i stil muzičkih aranžmana, ali se osnova – pevanje – zadržalo do danas. Poznati su po sjajnim glasovnim sazvučjima, te glasnom i visokom napevanju (high and loud). Od čisto narodnih pesama prešli su na mešavine žanrova, preplićući izvorno pevanje sa rok i džez uticajima, ali na veoma neobičan način, čuvajući ono izvorno.

vartina The Best of World Music: Värttinä Nahkaruoska

Mari Kasinen, Suzan Aho, Johana Virtanen, trenutna postava pevačica

“Naharuoska” je pesma sa albuma “Iki”, objavljenog 2003. godine i predstavlja tipičan stil ovih žustrih finskih devojaka. Pesma je brzog ritma, sa živahnim pevanjem, gotovo u stakatu. Prateći aranžman između strofa raspreda melodiju koja, premda bogata i razigrana, može i da se zvižduće. Reči su, takođe, provokativne kao i muzika ove grupe, a pripoveda o kožnom biču kojim prevarena žena tera od kuće raskalašnog ljubavnika koga je uhvatila “na delu” sa drugim devojkama, u seniku i ispod pokrivača. Da ne mislite da je neka feministička fora, posredi je stara finska narodna pesma.

Glasovi putuju zajedno, da bi se u pojedinim trenucima tanano razilazili, podržavali jedan drugog i ponovo spajali u sazvučje. To je i najlepše u muzici Finkinja, vrhunsko pevanje koje može da bude snažno, gotovo epsko, cijukavo i nežno, gotovo lirsko, da se penje i spušta, prepliće i pravi razne vrste troglasa.

Najtoplije preporučujem da potražite i druge napeve ove sjajne grupe, nećete se razočarati.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice