Već smo ustanovili da Netflix produkcija obožava psihološke trilere i da se trudi da nam stalno servira nove fenomenalne serije. Ovog oktobra, svi ljubitelji intrigantnih trilera bili su oduševljeni prvom sezonom serije The Queen’s Gambit. Serija prati život žene koja je duboko zagazila u sferu kojom dominiraju muškarci i postala jedan od najuspešnijih profesionalnih igrača šaha. Prepreka njenoj nepokolebljivoj ambiciji nisu ni osude društva niti prepreke u industriji, već njena teška zavisnost od droge i alkohola. Radnja serije smeštena je u šezdesete godine prošlog veka i odvija se u Sjedinjenim Američkim Državama.

Anya Taylor Joy tumači ulogu genijalne Beth Harmon, nadarene mlade žene koja je ljubav prema šahu razvila tokom godina provedenih u sirotištu. Nakon što dobije svoju novu porodicu, Beth počinje sve češće da igra šah i razvija svoje sposobnosti. Polako je počela da pobeđuje lokalne šampione, zatim državne šahovske legende, a nakon što je pobedila i njih odlučila je da se oproba na svetskim takmičenjima. Njena majka shvata koliko je Beth talentovana i odlučuje da je ispiše iz škole i od nje napravi profesionalnu šahistkinju, putujući sa njom na turnire širom sveta.

Dominacija jedne mlade žene u sportu rezervisanom isključivo za muškarce je bila fenomen koji je sve ostavio u šoku. Međutim, dok se svi ljudi širom sveta dive njenom talentu i uspesima, Beth kreće da obuzima stalna anksioznost zbog činjenice da sada apsolutno svi znaju ko je ona. U kombinacij sa njenom zavisnošću od alkohola i psihoaktivnih supstanci, njeno mesto na vrhu postaje sve klimavije, a svojim nepromišljenim potezima rizikuje da izgubi sve ono što je stekla dugogodišnjim radom.

Comments