Kada celi svoj društveni/poslovni/lični život preselite na “pametni telefon” i sve svoje uspomene upakujete u memoriju od 16 gigabajta, ne možete očekivati ljubav sa osobom iz stvarnog sveta. Ali ako već imate osobu od krvi i mesa, morate je kompjuterizovati i prebaciti brzo na android, platformu, na koju se oslanja veći deo vašeg života. (Zar niste jutros tvitovali šta ste jeli za doručak?)

Za one neupućene Android je operativni sistem, dizajniran posebno za mobilne uređaje osetljive na dodir (pametne telefone i tablet uređaje) koji korišćenjem različitih aplikacija omogućava besplatno i brzo dopisivanje, razmenjivanje poruka, slika, video-zapisa, igranje igrica, računanje kalorija i bezbroj drugih bespotrebnih stvari bez kojih ne znamo kako smo živeli. Evo kako otprilike izgleda ljubav danas, u doba Androida i brze, besplatne komunikacije.Unapred se izvinjavam zbog korišćenja stranih, novih i izmišljenih reči.

Dopisivanje

Svodi se na kratke i brze prepiske preko Whats App-a, Viber-a i drugih aplikacija. Uglavnom su rečenice kratke i sa što manje samoglasnika (šta ćemo včrs?, nzm, nešto sam bzvz), ali što su rečenice kraće, to su šarenije i veselije. Svako “Gde si?” može da se ukrasi sa milion stickera (animiranih sličica u boji) i emotikona (sličica sa različitim izrazima lica). Tako jednu prosto uprošćenu rečenicu prati 4 do 5 sličica koje nemaju baš mnogo veze s pitanjem, ali su slatke i lepo izgledaju. Ko se ne bi osećao voljeno kad mu stigne sličica mace koja se mazi?

Malo je onih koji su odoleli carima androida Tipično naše: Ljubav u doba Androida

Susreti

Ni ne sretnete se već svi znaju gde ste i šta radite. Brzo chek in (Marko je sa Milicom u “Cafeu Status” pije Koka-kolu i oseća se sjajno). A vi još niste ni seli ni naručili taj sok. Sedite u bašti iako vam je hladno, ali na Intsagramu izgleda super (#bleja #basta #uzivancija). Ovo je još i oskudan opis jednog od susreta. Tek posle čekiranja, možemo da razgovaramo, ljubimo se, držimo za ruke, slikamo za profil i dr. Posle prvog zanosa, jer se niste dugo videli svako svoj telefon u ruke i muk.

Druženje

To je bar prosto. Neki ljudi su toliko zastupljeni na svim društvenim mrežama da imate osećaj da ste ih juče videli (Iako je prošlo skoro dve godine). Kako to? Pa kad nekog imate na Twitteru, Facebooku, Instagramu, Tumblru, Google plusu, vi tačno znate i šta trenutno radi, i kako se oseća i o čemu razmišlja i koje su mu #traumeizdetinjstva i sve pojedinosti o njegovom ličnom životu sa svakodnevnim osvežavanjem podataka. Još ako interaktivno učestvujete u njihovim događajima komentarišući im slike i objave (Jao što ste slatki, ljubi mi Vecu, kiss, kiss) viđenje vizavi dođe još i suvišno.

Razgovor

Uz Skype i Viber na klasičan poziv niko ne pomišlja, nedaj Bože fiksni telefon! Razgovori su ovde krajnje romantični, ipak je živa stvar i čujete glasić svoje srodne duše. Razgovor izgleda uglavnom ovako “E jel’ me čuješ? Ajde ponovi nešto mi se prekida. Sad ću ja tebe da pozovem možda bude bolje, Alooo, Ne čuješ me? Tu sam, ja tebe čujem..”. I tako sve dok neko od vas ne izgubi živce i javi se putem plačljivog emotikona na Whats App-u.

Seks

Za njega još uvek (Hvala Bogu) ne postoji adekvatna zamena u vidu aplikacije (Ali zato postoji aplikacija koja pokazuje sve moguće poze iz Kama Sutre). Seks je danas otprilike jedino kvalitetno provedeno vreme sa partnerom. (Ne računa se slikanje posle snošaja) Ukoliko ste pak fizički odvojeni od partnera, a javi vam se želja, tu vam Android može prilično biti od pomoći, posebno ako ste slobodni dovoljno da sa svojim partnerom razmenjujete golišave slike ili da imate sexting (slanje poruka i fotografija seksualne sadržine u cilju obostranog zadovoljstva). I vuk sit i ovce na broju.

Ne možemo reći da je danas sve pogrešno i loše, jednostavno je drugačije. Sve, pa i ljubav. Stvarnost je postala egzotično mesto poput Havaja. Svakim danom, svakim lajkom sve smo dalji i dalji. Ne daj Bože da padne sistem, od ljubavi ne osta ništa! Morali bismo zaista da se vidimo i razgovaramo. Da se pokažemo onakvi kakvi jesmo, a to je prilično zastrašujuće. Ako vam ipak vid Android komunikacije i ljubavisanja odgovara, samo napred, ali nemojte se iznenaditi ako vaš partner jednog dana nađe nekog čije srce ne staje u optički kabl.

Maja Marković

Comments