Svi imamo predrasude i sopstvene ideje o tome šta je lepo, a šta ne.

Znate ono kad sa drugaricama razmenjujete zgranutost što je onako smešna i nikakva cura smotala onako dobrog frajera. Šta li on vidi u njoj? Sigurno nešto što vi ne vidite.

Ako lepa žena, međutim, ima smešnog tipa, zaključak koji donosimo od prve je on ima pare.

Egocentrični smo i skloni da osudimo sve što se ne uklapa u naše sisteme vrednosti i naše standarde.

Na lepotu smo posebno osetljivi.

Naročito onda kad se trudimo da sakrijemo sopstvene komplekse. Tada mogućnost da opljunemo nekog ko nam izgleda smešno prosto leči rane.

U mom sistemu vrednosti jedino je neukus neoprostiv, a sve što je priroda iznedrila ima svoju lepotu. Patim od predrasuda vezanih za neukus i sklona sam da pakosno komentarišem.

Na koju foru sam ja arbitar ukusa? Nemam pojma, ali ne shvatam zašto neka vrlo debela žena obuče crne helanke i žutu tuniku, prepolovi stomak crvenim kaišem i popne se na crvene štikle. Vidi se da je razmišljala o detaljima i da nema komplekse. Ali pobogu…

sayingno Tiranija lepote

Bez kompleksa

Videla sam mnoge impozantne dame, koje je vrlo prijatno gledati. Lepe su, doterane i prikladno obučene, jer višak kilograma nije razlog da se ne osećate i izgledate lepo i seksi.

Ali napirlitana promašena kombinacija ima koliko hoćeš udvarača, za razliku ne samo od doterane korpulentne dame nego i od mene, koja nisam ni toliko krupna, ni napirlitana, a svakako nisam dama, koliko ni promašena kombinacija.

Možda su ti udvarači primitivci prostačkog ukusa, a možda napadan imidž smeta samo onim rđavima iz poslovice, kojima i dlaka smeta.

Pa, ukoliko nešto vređa moju vizuelnu inteligenciju, izbegavaću da ga gledam. A ako mi se sviđa neko ko ima dvesta kila i sladak mi je neko ko je, kad bolje pogledate, ružan, dovedite moj ukus u pitanje, ali ne prozivajte lepotu.

Naročito to nemojte činiti kad stanete pred ogledalo.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments