5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

1/3

Mogli bismo nekako da proslavimo i obeležimo izbor Oxford University Press-a za reč godine – ova organizacija svake godine bira po jednu reč, koja je te godine bila najaktuelnija, odnosno, koja je dominirala u javnom rečniku, u tekstovima i temama. Dakle, reč koja je obeležila 2018. godinu je “toxic” koja u našem jeziku zvuči gotovo isto “toksično” i ranije je korišćena uglavnom u kontekstu ekološke svesti i očuvanja životne sredine, odnosno “toksičnog otpada”. Sada opisuje sve nezdrave odnose, interakcije i lične osobine, koje zagađuju reke naših mentalnih tokova, kontaminiraju naše emotivne šume i truju naš psihološki vazduh.

Odlična reč, “toksično”. Vrlo ubedljiva sa tim “ks” i “č” , mnogo zvučnija nego “otrovno”. A da li je ove godine sve bilo mnogo toksičnije nego ranije? Kako to da smo je sad izusvajali naveliko, kad je ta reč poznata odavno, kako to da je njen širi kontekst provaljen sada, tokom ove godine?

Pa, ta reč je moderna, jer je super. “Super” je na primer, potpuno staromodna (samo što se sad više ne koristi izraz “staromodno”, nego se kaže “retro”), ali nikada nećemo prestati da je koristimo – sigurno je i ona nekad bila glavna zvezda engleskoj jezika.

Pored toksičnosti, u konkurenciji su bili i pojmovi “gas-lighting” (za koji nemamo zgodan prevod, osim kabastog opisa da je to kad nekog praviš ludim i koji se često pominje u opisima toksičnog ponašanja toksičnih osoba u toksičnim vezama) i “orbitiranje” (fenomen savremenih muško-ženskih odnosa, koji ili uopšte ne počnu, ili se prekinu i karakteriše ih praćenje aktivnosti na društvenim mrežama, “ostajanje u orbiti” neke osobe, povremeno komentarisanje i lajkovanje, ali bez prave komunikacije – takođe oblik toksičnog odnosa).

Editors choice