Treba ti promena? Reši NAGRADNI KVIZ i saznaj kakvu frizuru treba da furaš ove godine!

Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Onaj osećaj kada napokon ostvariš cilj za koji si verovala da nije moguće ostvariti!

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

Na posebnom si režimu ishrane? Evo šta ti može pomoći da ostvariš još bolji rezultat!

Na koji način odeća utiče na tvoje raspoloženje i kako da ga popraviš

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

All eyes on you: Kako da odabereš maskaru koja će ti ovog puta zaista odgovarati

1/3

Mogli bismo nekako da proslavimo i obeležimo izbor Oxford University Press-a za reč godine – ova organizacija svake godine bira po jednu reč, koja je te godine bila najaktuelnija, odnosno, koja je dominirala u javnom rečniku, u tekstovima i temama. Dakle, reč koja je obeležila 2018. godinu je “toxic” koja u našem jeziku zvuči gotovo isto “toksično” i ranije je korišćena uglavnom u kontekstu ekološke svesti i očuvanja životne sredine, odnosno “toksičnog otpada”. Sada opisuje sve nezdrave odnose, interakcije i lične osobine, koje zagađuju reke naših mentalnih tokova, kontaminiraju naše emotivne šume i truju naš psihološki vazduh.

Odlična reč, “toksično”. Vrlo ubedljiva sa tim “ks” i “č” , mnogo zvučnija nego “otrovno”. A da li je ove godine sve bilo mnogo toksičnije nego ranije? Kako to da smo je sad izusvajali naveliko, kad je ta reč poznata odavno, kako to da je njen širi kontekst provaljen sada, tokom ove godine?

Pa, ta reč je moderna, jer je super. “Super” je na primer, potpuno staromodna (samo što se sad više ne koristi izraz “staromodno”, nego se kaže “retro”), ali nikada nećemo prestati da je koristimo – sigurno je i ona nekad bila glavna zvezda engleskoj jezika.

Pored toksičnosti, u konkurenciji su bili i pojmovi “gas-lighting” (za koji nemamo zgodan prevod, osim kabastog opisa da je to kad nekog praviš ludim i koji se često pominje u opisima toksičnog ponašanja toksičnih osoba u toksičnim vezama) i “orbitiranje” (fenomen savremenih muško-ženskih odnosa, koji ili uopšte ne počnu, ili se prekinu i karakteriše ih praćenje aktivnosti na društvenim mrežama, “ostajanje u orbiti” neke osobe, povremeno komentarisanje i lajkovanje, ali bez prave komunikacije – takođe oblik toksičnog odnosa).

Editors choice