Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Autoportret predstavlja umetnikov prikaz samog sebe, koji se ostvaruje u slikarstvu, vajarstvu ili fotografiji.

Albreht Direr 

Direr (Albrecht Dürer) je jedan od najznačajnijih umetnika čitave istorije umetnosti i genije nemačke renesanse, on je prvi naslikao autoportret. Njegov “Autoportret u kožuhu” (Self-portrait as the Ecce Homo) je najrazvijeniji od svih koje je naslikao.Treba napomenuti da je ova slika suštinska predstava bola i patnje. Smatra se da je nastao oko 1500. godine.

SLIKA 21 Top 10 autoportreta slavnih slikara

“Autoportret u kožuhu”

Leonardo da Vinči 

Leonardo (Leonardo da Vinci) je bio slikar, vajar, arhitekta i naučni istraživač. Koliko je poznato, ovaj izuzetni crtež je jedini preživeli autoportret ovog umetnika. Ako je opšteprihvaćen datum ove slike tačan (1512. godina), neverovatno je da je Leonardo da Vinči shvatio sebe kao drevnog čoveka, uzevši u obzir da je tada imao 60 godina ili manje.

SLIKA 31 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Autoportret Leonarda da Vinčija

Rembrant van Rajn 

Rembrant (Rembrandt van Rijn) je najznačajniji slikar 17. veka. Naslikao je sebe na više od pedeset crteža i slika. Ovaj autoportret iz 1659. godine prikazuje umetnika kad je imao više od pedeset godina.

SLIKA 41 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Rembrantov autoportret

Vinsent van Gog 

Van Gog (Vincent van Gogh) pripada pravcu postimpresionizma i smatra se jednim od najcenjenijih slikara uopšte. Ovo je jedan od dva autoportreta Vinsenta van Goga sa previjenim uhom. Delo je nastalo 1889. godine.

SLIKA 52 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Van Gogov autoportret sa previjenim uhom

Pablo Pikaso

Pikaso (Pablo Picasso) je svoje umetničko stvaranje započeo periodom koji se nazivao “plava epoha”. Ovaj autoportret potiče iz tog perioda. Nastao je 1901. godine, ubrzo nakon samoubistva Pikasovog prijatelja Karlosa Kasagemasa (Carlos Casagemas).

SLIKA 61 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Pikasov autoportret iz "plave epohe"

Egon Šile

Šile (Egon Schiele) je austrijski slikar, rođen 1890. godine. Uživao je u samoprikazivanju, i nijedan drugi model ga nije zadovoljavao. Sa slika je uklanjao pozadinu, kako bi sprečio svako odvraćanje pažnje sa sebe. Ovaj autoportret je nastao 1911. godine.

SLIKA 71 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Šileov autoportret

Maks Bekman 

Bekman (Max Beckmann) je jedan od najvažnijih slikara Evrope u 20. veku. Stvarao je inspirisan Sezanom (Paul Cézanne), Van Gogom i Rembrantom. Uprkos tome što njegovo ime nije poznato kao imena drugih umetnika 20. veka, njegovi autoportreti se smatraju jednim od najboljih autoportreta svih vremena. Delo “Autoportret sa čašom šampanjca” naslikao je 1919. godine.

SLIKA 81 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Bekmanov “Autoportret sa čašom šampanjca”

Frida Kalo 

Frida Kalo (Frida Kahlo) je bila meksička slikarka 20. veka. Godine 1925. Frida je doživela tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je slomila kičmeni stub. Autoportret “Slomljeni stub” je svedočenje Fridine patnje i bola, koji ju je pratio čitav život.

SLIKA 91 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Fridin autoportret “Slomljeni stub”

Fransis Bejkon 

Bejkon (Francis Bacon) je irski slikar, rođen 1909. Godine. Povezuje se sa ekspresionističkom tradicijom. Njegova dela nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bejkon se ugledao na svoje prethodnike, pa tako u njegovim autoportretima prepoznajemo uticaj Fransiska Goje (Francisco José de Goya). Ovaj autoportret naslikan je 1971. godine.

SLIKA 101 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Autoportret Fransisa Bejkona

Žan Mišel Baskijat

Baskijat (Jean-Michelle Basquiat) je umetnik koji je umro sa samo 26 godina, usled višestruke zavisnosti od droge. Ostao je poznat kao jedan od najpoznatijih umetnika druge polovine prošlog veka, ali i kao tragična ikona savremenog sveta umetnosti. Ovaj autoportret je naslikan 1982. godine.

SLIKA 111 Top 10 autoportreta slavnih slikara

Autoportret Žan Mišela Baskijata

Izvori fotografija: artfinder.com, art-wallpaper.com, ibiblio.org, avenuedstereo.com, wonderfuloilpainting.com


Zorana Puretić je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Voli putovanja, čitanje knjiga i druženje sa prijateljima. Idealno opuštanje je uz šolju kafe i dobru knjigu.

Editors choice