Druga polovina aprila, idealan tajming za kišu, zar ne? U proljećnom savršenstvu nedostaje kap kiše da se napravi sklad. Ima nešto u njenoj pojavi romantično, sjetno, duboko promišljeno, nekada zastrašujuće… Svakako nije besmisleno i nosi poruku za sve one koji je dobro slušaju. A ima nešto i u glavnom junaku njene radnje – kišobranu.

Red umbrella Marilyn Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Suncobran na tufne uz slavnu Merilin

Kišobrani doživljavaju vaskrsnuće tokom cijele društvene istorije. Sjećamo se kišobrana gospođe Gamp, kod Čarlsa Dikensa u “Martin Chuzzlewit”, ruskog špijuna Georgija Markova koji je ubijen oštricom kišobrana 1978. godine na vaterpolo bridžu. Belgijski nadrealistični umjetnik Rene Margit koristio je kišobran kao glavni reper za nadrealizam u svojim duhovitim i provokativnim slikama. O tome svjedoči jedno od autorovih najpoznatijih djela: “Golconda” iz 1953. godine. Zatim, čuvenu fotografiju Andrea de Dienesa 1949. u kadru Merilin Monro sa crvenim suncobranom na bijele tufne, svijet sigurno pamti. Reklo bi se da najbolje ipak memorišemo trenutke iz filmova koji bude određenu reakciju. Slijedi top 10 kišnih momenata zabilježenih filmskom kamerom.

Golconda Rene Margitte Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

“Golconda” – Rene Margit

“Kišobrani Šerburga” (1964)

Žak Demi svoje ostvarenje “Kišobrani Šerburga” opisao je kao “film u pjesmi”. Opera ove godine proslavlja pedeseti rođendan, a njegov stil i ideali drže pažnju novih generacija, kao i likovi iz pop-art pozadine živih boja, u kišnim mantilima, baletankama, pastelnim kardiganima, djevojke sa natapiranim frizurama ili maramom-mašnom na glavi. “Kišobrani Šerburga” je melodijska storija o propaloj ljubavi mlade Ženevi. Ona je zaljubljena u mehaničara kog upoznaje dok prodaje kišobrane u šik radnji svoje majke. Film je pokrenuo karijeru francuske glumice Katrin Denev, a postao je poznat po njenom portretu i mističnim ljepotama nove ličnosti. Mokri asfalt i šareni svod kišobrana – čarobni kadrovi koje je trebalo uhvatiti u objektiv. Uvjerljivo.

Catherine Deneuve The Umbrellas of Cherbourg 1964 Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Ljubav baš kao i kišobrani – u svim bojama

“Izgubljeni u prevodu” (2003)

“Izgubljeni u prevodu” otkriva ljupku Šarlot (Skarlet Johanson) koja zamišljeno šeta mokrim ulicama Tokija sa prozirnim kišobranom na ramenu. Ova scena predstavlja filmsku i glumačku ikonu u minimalističkoj komediji Sofije Kopole koja je zavrijedila visoku poziciju na filmskoj stvaralačkoj ljestvici. Razvoj nesvakidašnjeg prijateljstva koje se dešava između Boba (Bil Marej) i Šarlote odražava upravo njen izraz na poznatoj fotografiji.

Lost in translation Scarlett Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Kišobran za sigurne misli na kiši – Skarlet

“Meri Popins” (1964)

Zajedno sa čarobnom torbom i šeširom koji krasi perje, Meri Popins izvodi šou na visinama neba uz pomoć unikatnog kišobrana. Njen saveznik sa drškom u liku papagaja postao je jedan od najpoznatijih detalja u filmskoj industriji. Film je snimljen 1964. godine i ove godine obilježiće pola stoljeća. Rođendan svjedoči njegovu idejnu ubjedljivost, a često ga imenuju najfinijim ostvarenjem iz kuće Volta Diznija, snimljenog po istoimenoj knjizi. Zamislite neki od aktuelnih filmova koji će se gledati za 50 godina kao “Meri Popins”, predlozi?

Mary Poppins 1964 Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Izmišljen karakter po ukusu mašte mladih i starijih, jedinstvena Meri

“Gvozdeni majmun” (1993)

Film “Iron Monkey” prikazuje najčudnije “talente” kišobrana. Nakon ovog filma njegovi karakteri postaju ozbiljna trka za multifunkcionalnost ili stiču reputaciju svemoćnih. U režiji Juana Hepina, lik Huan Fejhun uči borbene vještine sa očevim kišobranom. U filmu se odigrala jedna od najupečatljivijih borilačkih kung fu scena u cijeloj kinematografiji.

“Između pljuskova” (1914)

Nijemi klasik “Između pljuskova” u režiji Čarlija Čaplina slika laktanje Čaplina sa drugim čovjekom, Sterlingom, u pokušaju da pomogne prelijepoj dami u nevolji – Emi Bel da pređe ulicu. Ukradeni kišobran i još mnogo prepoznatljivih Čarlijevih komičnih poteza gdje centralnu misiju ima kišobran, čine ovaj film kišobran-klasikom.

“Withnail & I” (1987)

Poslednji trenuci britanske drame “Withnail & I” prikazuju Vitnejla koji recituje Hamletov monolog stojeći usamljen na kiši, u Ridžents parku i držeći kišobran prkosno. On proklamuje “Šta je čovjek-djelo?”. Na originalnom kraju kultnog klasika Vitnejl oduzima sebi život pištoljem. Zbog morbidnosti prikaza ova scena biva cenzurisana. Misli tamnije od oblačnog neba.

“Istrebljivač” (1982)

Jedna od najboljih filmskih realizacija na temu budućnosti s kraja dvadesetog vijeka jeste “Istrebljivač”. On još uvijek nije dobio ravnopravnu zamjenu. Osim brojnih tema koje se tiču naše sadašnjosti, analizirani su i kišobrani budućnosti sa svjetlećim kopljem. Takozvana “Lambrella” postaje novi rod futurizma 1982. godine. Distopijski sci-fi triler u ulozi Harisona Forda stekao je ugled među filmskim futuristima, a djelovao kao uticajan reper za naučno-fantastične vizuelne efekte. U poslednjih nekoliko godina ljudi su u šali govorili o prokletstvu “Istrebljivača”, jer su kompanije koje su učestvovale u plasmanu proizvoda pretrpjele neočekivane teškoće. U skladu sa temom budućnosti?

Blade Runner umbrella Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Kišobran koji stiže iz budućnosti, osmišljen je 1982.godine

“My Fair Lady” (1964)

Čuveni stil Odri Hepbern dugo će se pamtiti kao i uloga u filmu “Doručak kod Tifanija”. Međutim, umjetnica scene iza kamere osim velike role Holi Golajtli imala je još uspješnih rola. Jedna od njih je Eliza u komičnom mjuziklu “My Fair Lady”. Ako filmove pamtimo po kostimima, to je ovdje slučaj. Sesil Biton kreirala je poznatu bijelu toaletu koju je pratio suptilni detalj junaka današnje priče – kišobran izrađen od čipke. Ovom kreacijom Sesil započinje veliku karijeru u svijetu kostima. Odri igra djevojku koja prodaje cvijeće na ulici gdje je pronalazi ugledni profesor Henri Higens. Njene slatke muke počinju Henrijevom opkladom da će mladu djevojku pretvoriti u damu sa manirima. Da li je njegova misija uspjela, kako zvuči glas lijepe cvjećarke i kako se u ulozi snašao mali kišobran, pogledajte u filmu.

“Pevanje na kiši” (1952)

Izgleda da su svi kišni momenti pripali prošlom vijeku. “Pevanje na kiši” spada u nezaboravne, od prvog do poslednjeg minuta trajanja. Riječ je o favoritu jedne od najpoznatijih pjesama u muzičkoj istoriji, a odaje atmosferu veselog Holivuda dvadesetih godina. Glumu i režiju Džin Keli izdvaja poznati hit koji je doživio najveći PR uspjeh u raincloud produkciji. Legendarni lik Keli, ljuljanje na banderi i ulični ples sa kišobranom ostaje zauvijek urezan u bioskopskoj istoriji.

“Povratak Betmena” 1992

Godina 1992. i “Povratak Betmena” donosi lik pingvina u izvođenju Denija DeVita. Njegova mračna, misteriozna jazbina dekorisana je kolekcijom kišobrana kao moćnim oružjem. Priča kaže da je pingvinov otac umro od pneumonije na kišnoj oluji i da od tada pingvin nosi kišobran sa sobom kao lični zaštitnik. Njegova kolekcija broji krovne ručke sa radio-predajnicima, topove, noževe i eksploziv. Kišobran u svrhe napada i odbrane, domišljato.

Batman return Top 10: Kišni momenti na filmskom platnu

Kišobran u ulozi branitelja, crno-bijeli hipno-grafika


Jana Radonjić 

Comments