Za Evropu se može slobodno reći da je jedan od najlepših kontinenata na planeti Zemlji. Prirodne lepote koje je sačinjavaju, raznovrsna zdanja, istorijske znamenitosti i savremene građevine čine je posebnom i neodoljivom. Svaki kutak ovog zemljinog carstva lep je na svoj način, međutim kao i svuda, tako i u Evropi postoje najatraktivnija i najposećenija mesta. Predstavljamo vam top 10 najlepših evropskih destinacija.

Bavarska, Nemačka

Nalazi se u južnom delu Nemačke i predstavlja dom nekih od najlepših nemačkih gradova kao što su Nirnberg, Augzburg i Rozenhajm. Pored tipičnih srednjovekovnih gradova, Bavarska poseduje prelepe pejzaže u ruralnim oblastima, kao i neverovatne zamkove.

Slika 12 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Najlepša turistička destinacija u Nemačkoj

Kosta Brava, Španija

Obalski region na severoistoku Katalonije poseduje izuzetnu klimu kao i izvanredne plaže, pa je tako idealno turističko mesto, naročito leti. Za posetioce koje zanima nešto više od plaže, sunca i mora, Kosta Brava takođe poseduje i mesta koja su zadržala tradicionalni izgled i vrlo su primamljiva.

Slika 22 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Gradovi na Kosta Bravi uporedo sa turizmom razvijaju zaštitu životne sredine

Prag, Češka

Prag se svrstava među najlepše i najočuvanije velike gradove Evrope. Ovaj grad poznat je po svom izvanrednom pivu, kao i kobasicama. Pogled na sjajnu arhitekturu koju Prag poseduje jednostavno oduzima dah.

Slika 32 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Magičan Prag

Dubrovnik, Hrvatska

Za Dubrovnik se može reći da je grad prepun ljubavi u kome se već pri samom ulasku oseća pozitivna energija. Kada ga jednom posetite poželećete da mu se vratite bezbroj puta. Dubrovnik je grad sa dušom.

Delta Dunava, Rumunija

Ovo je druga najveća rečna delta u Evropi,  odmah posle delte reke Volge. Kaže se da je ovo jedno od najlepših evropskih mesta na planeti Zemlji. Delta Dunava krije predivan i nenarušen svet koji postoji od davnina i još uvek je podjednako očuvan kao nekada.

Slika 51 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Tradicionalna jela, kuće i običaji ovo mesto čine savršenim za ljubitelje ribolova i one koji traže miran odmor

Sveti Stefan, Crna Gora

Ostrvo Sveti Stefan smešten je na Jadranu i već dugi niz godina predstavlja srce crnogorskog turizma. Peščane plaže, sjajna mediteranska klima i izvanredan pogled upravo su ono što ga čini tako neodoljivim.

Meteori, Grčka

Meteori predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira i jedno od najlepših evropskih mesta. Smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, odmah posle Svete gore. Smešteni su na visokim stenama-stubovima i upravo taj neobičan položaj ovo mesto čini tako neverovatnim.

Slika 71 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Meteori se nalaze na spisku kulturne baštine UNESKO-a

Toskana, Italija

Toskana predstavlja jednu od 20 regija Italije i njeno najlepše ruralno područje. Poznata je po tradicionalnim vikendicama i palatama, a predivni pejzaži definitivno su nešto čime se stanovnici Toskane mogu pohvaliti.

Slika 81 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Toskana je poznata i po svojim izuzetnim vinima

Githorn, Holandija

Ovo je mali grad u holandskoj provinciji Overejsel. Ono što ga razlikuje od drugih gradova jeste to što u čitavom gradu nema nijednog puta, a kao prevozno sredstvo koristi se isključivo nečujni električni brodić. Takođe, postoje i biciklističke staze i uski putići za pešake.

SLika 9 Top 10 najlepših evropskih destinacija

Oaza mira i tišine, grad koji je poznat još i kao “Holandska Venecija”

Dvorci Loare, Francuska

Dolina reke Loare poznata je po dvorcima koji na njoj leže. Smatraju se jednim od najlepših i najraskošnijih dvoraca celog sveta zbog svoje fenomenalne arhitekture kao i seoskog francuskog pejzaža koji ih okružuje.

Slika 101 Top 10 najlepših evropskih destinacija

U ovom području nalazi se oko 300 dvoraca

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pogledati ovde.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments