Čini se kao da svaka dekada 20. veka ima posebnu muzičku priču. Dok je Frenk Sinatra (Francis Albert Frank Sinatra) vladao pedesetim, Elvis (Elvis Aaron Presley) i The Beatles šezdesetim, disko i rok muzika su osvojili sedamdesete, u osamdesetim se pojavilo nešto novo. Pop muzika je odavno postojala, ali je tada uspela da poprimi nove oblike, kao i da dostigne veliku popularnost. Majkl Džekson (Michael Joseph Jackson) i Madona (Madonna Louise Ciccone) su se našli na prestolu ovog pravca, sa kojeg ni danas niko nije uspeo da ih sruši.

Pored njih, uspešni su bili i mnogi drugi izvođači kao Vitni Hjuston (Whitney Elizabeth Houston), Tina Tarner (Anna Mae Bullock – Tina Turner), Princ (Prince Rogers Nelson), Sindi Loper (Cynthia Ann Stephanie – Cyndi Lauper) i Majklova sestra Dženet (Janet Damita Jo Jackson). Pojava grupe New Kids On The Block je doprinela popularnosti teen-popa i izazvala pravi talas sličnih bendova koji su se pojavili tek kasnije u devedesetim godinama.

Iako je pop muzika vladala svetom, rok je i dalje bio aktuelan i rasprostranjen. Mnogi bendovi koji su se pojavili sedamdesetih nastavili su svoje uspešne karijere, ali su se pojavila i nova imena: Guns N’ Roses, Bon Jovi, Def Leppard, Metallica, Europe, R.E.M. Bendovi Duran Duran i Depeche Mode su predstavljali mešavinu raznih pravaca. Pojava hip-hopa nije bila važna samo u muzičkom smislu, nego je predstavljala pravi pokret grupe ljudi. Kroz igru na ulici – brejkdens, prepoznatljivo oblačenje, crtanje grafita i recitovanje rep tekstova, oni su izražavali svoje stavove. NWA, Public Enemy, Run D.M.C, Beastie Boys su najuticajnije grupe ovog pravca koje se razvio osamdesetih. U avgustu 1981. osnovan je MTV, kanal koje je bio predviđen samo za prikazivanje muzičkih spotova i vesti iz sveta muzike. Danas se ova televizija mnogo razlikuje od svoje prve verzije, ali je i dalje veoma uticajna. Svi ovi događaji su obeležili osamdesete, a mi vam predlažemo da poslušate neke od najboljih pesama te dekade.

Slika 150 Top 10 pesama osamdesetih

Grupa Bon Jovi i dalje vlada svetskom muzičkom scenom

10. “Purple Rain” – Princ (Prince), (1984)

Ovu pesmu Princ je otpevao u istoimenom filmu snimljenom sredinom osamdesetih.

9. “With or Without You” – U2, (1987)

Lepa rok balada jedna je od najpopularnijih pesama grupe U2, kao i ove dekade.

8. “Like A Virgin” – Madona (Madonna), (1984)

Pesma sa drugog albuma pop kraljice dostigla je veliki uspeh i na neki način bila uvod u Madonine mnoge hitove koji su usledili.

7. “Girls Just Want to Have Fun” – Sindi Loper (Cyndi Lauper), (1983)

Pesma sa kojom se mnoge devojke i danas poistovećuju, obrađena je više puta od strane drugih izvođača.

6. “Sweet Dreams” – Eurythmics, (1983)

Hit sa početka dekade koji je obeležio novi pravac pop muzike.

5. “Walk This Way” – RUN DMC, (1986)

Odličan spoj hip-hop i rok muzike.

4. “Sweet Child O’ Mine” – Guns N’ Roses, (1987)

Popularni rok bend nije očekivao uspeh ove pesme kada je tek nastala.

3. “Flashdance What A Feeling” – Irene Kara (Irene Cara), (1983)

Disko-pop pesma postala je popularna kao i istoimeni film.

2. “Beat It” – Majkl Džekson (Michael Jackson), (1982)

Majkl Džekson je napisao i izveo ovu pesmu, koja je samo jedan od njegovih mnogih hitova.

1. “Livin’ On A Prayer” – Bon Jovi, (1986)

Pevač i gitarista grupe, koja i danas snima uspešne albume, zajedno su napisali pesmu koja je osvojila osamdesete godine.

Izvor fotografija: pinterest.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments