Sedamdesete godine su donele mnoge promene u svetu muzike. The Beatles i Elvis Prisli (Elvis Aaron Presley), koji su obeležili prethodnu dekadu više nisu bili toliko aktuelni, tako da su se na sceni pojavila neka nova imena i novi žanrovi. Za početak je važno da pomenemo disko muziku, koja je mnogima jedna od prvih asocijacija na sedamdesete godine. Boney M, Bee Gees su samo neke od grupa koji su predstavnici ovog pravca, a scenom su takođe vladale i Dona Samer (LaDonna Adrian Gaines – Donna Summer), Glorija Gejnor (Gloria Gaynor) i mnogi drugi.

Funk, soul, jazz i r&b su bili veoma zastupljeni tih godina, a najznačajnija imena ovog pravca su Kool & The Gang, Earth, Wind & Fire, Stivi Vonder (Stevland Hardaway Morris – Stevie Wonder), Džejms Braun (James Joseph Brown). Rok muzika je imala značajnu ulogu u tom periodu i upravo tada su nastali mnogi bendovi koji i danas uživaju svetsku slavu. AC/DC, Black Sabbath, Kiss, Led Zeppelin, Aerosmith, ZZ Top. Pop muzika koju se obeležili Jackson 5, Queen, ABBA i Elton Džon (Sir Elton Hercules John) se često mešala sa drugim pravcima, najviše sa disko muzikom.

Slika 313 Top 10 pesama sedamdesetih

Pevač gupe Queen – Fredi Merkjuri

Sudeći po top-listama, radijskoj slušanosti, kao i popularnosti koju i danas imaju, sledećih deset hitova su obeležili taj period.

10. “Rivers of Babylon” – Bonney M (1978)

Grupa Bonney M osnovana je sredinom sedamdesetih, a najveći uspeh doživeli su krajem dekade kada je disko muzika bila najpopularnija. Pored ove pesme objavili su i hitove “Sunny” i “Daddy Cool”.

9. “Dancing Queen” – ABBA (1976)

Početkom sedamdesetih ABBA je osvojila evropsku muzičku scenu nastupom na “Pesmi Evrovizije”, a hitovi koji su usledili “S.O.S”, “Money, Money, Money” doneli su im i svetsku slavu.

8. “No Woman, No Cry” – Bob Marli & The Wailers (1974)

Bob Marli (Nesta Robert Marley – Bob Marley) je sedamdesetih godina uspeo da popularizuje rege muziku, a ova pesma je bez sumnje jedna od najprihvaćenijih od strane publike.

7. “Stayin’ Alive” – Bee Gees (1977)

Grupa osnovana kasnih pedesetih, svoj najveći uspeh i svetsku slavu doživela je izdavanjem ove pesme, koja je obeležila i film “Groznica subotnje večeri” (Saturday Night Fever).

6. “Hotel California” – Eagles (1977)

Balada koja govori o pohlepi u muzičkoj industriji i životu na visokoj nozi, obeležila je karijeru grupe Eagles, kao i ovu dekadu.

5. “ Don’t Stop ‘Til You Get Enough ”– Majkl Džekson (1979)

Krajem sedamdesetih, kada je izdao ovu pesmu, Majkl Džekson (Michael Jackson) je još uvek bio veseo mladić, odličnog glasa i smisla za igru.

4. “Another Brick In The Wall” – Pink Floyd (1979)

Pesma koja je osvojila buntovnička srca te dekade.

3. “Stairway to Heaven” – Led Zeppelin ( 1971)

Pored toga što je uzdrmala sedamdesete godine, pesma komponovana od strane gitariste Džimija Pejdža (James Patrick Jimmy Page) i pevača Roberta Planta (Robert Anthony Plant) smatra se jednim od najboljih rok hitova svih vremena.

2. “I Will Survive” – Glorija Gejnor (1978)

Jedan od najvećih disko hitova je i danas omiljena pesma o bolnim ljubavnim raskidima.

1. “Bohemian Rhapsody” – Queen (1975)                                                    

Pesma koju je napisao Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) sastavljena je od četiri različita dela počevši od balade, preko dela sa solo izvođenjem gitare, opere i rok završetka. Postala je i jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

Izvor fotografije: bohemianbowmans.com

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments