Kada je reč o muzici, mladenci se najčešće odlučuju za bend, spremajući spisak pesama koje žele na svom venčanju. Bilo da volite domaću, zabavnu ili stranu muziku, bar jedna od sledećih numera Vam može poslužiti za prvi ples. Ove numere su klasici, u njima su ispričane najlepše poruke o ljubavi – koja je vaša?

063 Top 12 Wedding Songs

I am a Woman in Love” je jedna od najljubavnijih ženskih pesama i verovatno nema žene koja uz ovu pesmu nije slavila ljubav ili plakala za njom. Stoga se mnoge žene odlučuju da upravo ovaj popularni song Barbare Strejsend (Barbra Streisand) obeleži njihovo venčanje. Pesma se 1980. godine našla na  Barbarinom albumu “Guilty”, a za njen natanak zaslužni su Robin (Robin), Beri (Barry) i Gib (Gibb) iz popularne grupe Bee Gees.

Godine 1992. izvanredan vokal Vitni Hjuston (Whitney Houston), za film “Telohranitelj” (The Bodyguard) otpevala je vrsnu numeru “I Will Always Love You”. Singl je nedeljama nepokolebljivo stajao na top listama, dok je danas jedan od vladajućih popularnih singlova na venčanjima. Ovim stihovima mlade širom sveta se svojim mladoženjama zaklinju na večnu ljubav.

Because You Loved Me” je pesma koju izvodi darovita pevačica poznata po svojim emotivnim baladama, Selin Dion (Celine Dion). Pesma koju je napisala Dajan Voren (Diane Warren) u znak sećanja na svog oca, našla se na albumu “Falling into You”. Ipak, ne znajući kako je nastala, mnogi parovi su je okarakterisali kao vrlo emotivnu ljubavnu pesmu i zato se ona visoko kotira na lestvici najtraženijih svadbenih melodija.

You are So Beautiful” je pesma koja je kreirana i pre Džoa Kokera (Joe Cocker), ali ju je on svojim specifičnim glasom uzdigao na nebo najemotivnijih numera. Ovu predivnu pesmu napisali su momci iz benda The Beach Boys. Sigurne smo da nema žene koja bi ostala ravnodušna da joj njen mladoženja pokloni ljubav uz ovakvu pesmu.

Viktor Jang (Victor Young) i Edvard Hejman (Edward Heyman) napisali su pesmu za divu Doris Dej (Doris Day) 1952. godine, koja je, simboličnog naziva “When I Fall in Love“, poslužila kao uvod za film “One Minute to Zero”.  Kasnije su je prepevali mnogi izvođači i tako je popularizovali. Ipak, najromantičnija verzija je ona koju izvodi Net King Kol (Nat King Cole), snimljena 1956. godine. Ova pesma možda nema romantičan tekst, ali je muzika nešto najdivnije uz šta se plesom može zakoračiti u brak.

You’re the First, the Last, My Everything” – svakako su reči koje svaki muškarac treba da uputi svojoj lepšoj polovini, naročito na dan venčanja, ali to su i stihovi predivne pesme neponovljivog Beri Vajta (Barry White). Ova pesma je, kao i sve prethodne, krasila vrhove mnogih muzičkih top lista. Stvorio ju je nenadmašan tim – Toni Sepe (Tony Sepe) i Piter Redklif (Peter Redcliffe).

Pesmu “(I’ve Had) The Time of My Life” napisali su Frenk Privit (Franke Previte), Džon Denikola (John DeNicola) i Donald Markovic (Donald Markowitz), a otpevali su je Bil Medlej (Bill Medley) i Dženifer Varns (Jennifer Warnes). Pesma je zatvorila film “Prljavi ples” (1987). U Americi, u novembru 1987. godine, ovaj singl je izbio na sam vrh Billboard Hot 100 liste. Poznata je i njena obrada koju potpisuje grupa The Black Eyed Peas, iz 2010. godine.

Numera “Save the Last Dance for Me” je jedna od najromantičnijih pesama svih vremena. Pesmu su napisali Dok Pomus (Doc Pomus) i Mort Šuman (Mort Shuman), a prvobitno su je izveli Ben E. King (Ben E. King) i sastav “The Drifters”. Pesmu je preradio Majkl Babl (Michael Bublé) na svom drugom albumu, a ista obrada je otpevana 2005. godine u filmu “The Wedding Date”.

Fredi Merkuri (Freddie Mercury) je 1985. godine snimio numeru “I Was Born to Love You”. Nakon Fredijeve smrti poznati muzički sastav “Queen” je obradio pesmu za svoj album “Made in Heaven”.

“All for Love” je rok pesma koju su napisali Brajan Adams (Bryan Adams), Robert Džon Lanč (Robert John Lange) i Majkl Kamen (Michael Kamen) za film “The Three Musketeers”, a izveli su je Brajan (Bryan), Rod Stjuart (Rod Stewart) i Sting (Sting).

Elvis Prisli (Elvis Presley) potpisuje numeru “Love Me Tender”. Pesma je davne 1956. čitavih pet nedelja bila na prvom mestu Billboard-ove liste. Prestižni magazin “Rolling Stone” je ovu pesmu uključio u listu “500 najvećih hitova svih vremena”.

Duet “Endless Love” izvode Lajnel Riči (Lionel Richie) i Dajana Ros (Diana Ross). Ova romantična balada je otpevana u mnogim ljubavnim filmovima. “Billboard Magazine” je ovu pesmu proglasio za najbolji duet svih vremena.


Marina Gusev je profesor španskog jezika i hispanskih književnosti koji konstantno pokušava da sagleda život kroz ružičaste naočari kako bi joj lakše pao racionalizam koji je progoni, ne ume da uvija reči u foliju da bi manje bolele, ne voli fragilne ljude i ima Kalimerov sindrom (Nepravda, pa to ti je!). Voli leto, more i sunce, i da je ona “neki Bog” ukinula bi i razglednice sa zimskom idilom.

Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments