Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

Putovanja su vrlo lepa i zanimljiva i nama se često čini da su svi gradovi atraktivni i lepi dok kroz njih koračamo po prvi put. Svaki grad krije svoje izazove i svoje mračne strane – ono što se ne vidi na prvi pogled. Danas obilazimo predivne i fascinantne gradove, ali i najprljavija mesta naše planete.

Mumbaj u Indiji (Mumbai, India), poznat po bolivudskoj filmskoj industriji i raznim zvezdama i zvezdicama bori se sa velikom zagađenošću vazduha i prenatrpanošću ulica i raskrsnica smećem, kao i velikim nedostatkom javnih toaleta. Kolone vozila, ljudi koji spavaju na kartonskim kutijama svakodnevni su prizori u ovome gradu, ali ono što ga izdvaja i što je šokantno je da i restorani najčešće nemaju toalet. Da li biste mogli da zamislite svoj život u ovakvom gradu?

grad1 Top 5 lista najprljavijih gradova sveta

Kontrast savremenom delu Mumbaja

Los Anđeles  u Kaliforniji (Los Angeles, California), jedan od najpoznatijih gradova naše planete, filmska dolina sveta i grad sa velikom koncentracijom filmskih i muzičkih zvezda sa A liste, takođe se može naći na ovom spisku zbog nivoa zagađenosti vazduha, ali i laskave titule za najprljaviji grad Amerike, koju mu je dodelilo Američko plućno udruženje. Ne samo da je ovo grad prepun kontradiktornosti, manje poznato je to da je u njemu veoma razvijena avionska industrija kao i industrija za proizvodnju svemirskih letelica.

grad2 Top 5 lista najprljavijih gradova sveta

Prelep pogled na noćna svetla LA-a ne nagoveštava njegovu laskavu titulu najprljavijeg grada Amerike

Rio de Ženeiro u Brazilu (Rio de Janeiro, Brazil) i prva asocijacija je ogromna statua Hrista Spasitelja koji blagosilja ovaj grad, zatim prelepa Žizel Bundšen (Gisele Bündchen), plaža Kopakabana, japanke “Ipanema” i, naravno, karneval. Često okarakterisan od svetskih putnika kao jedan od najlepših gradova sveta, svoje najlepše strane pokazuje kada se gleda sa Korkovada, sa 700 metara visokog brda sa kipom Hrista Spasitelja, na koji se možete odvesti žičarom. Grad je osobito lep kada se posmatra sa broda. Prostire se duž 180 km dugog zaliva i nalazi se između morske vode s jedne strane i visokih planina sa druge. Ogromni bulevari i bregovi iza Rio de Ženeira vode do druge strana medalje i najvećeg smetlišta sveta koje se nalazi se baš u ovom gradu pod imenom Bašta Gramačo (Jardim Gramacho).

grad3 picnik Top 5 lista najprljavijih gradova sveta

Statua Isusa blagosilja Rio de Ženeiro, a grad duboko u svom okrilju skriva i najveće svetsko smetlište

Moskva u Rusiji (Moscow, Russia), prelepa sa svojim bajkovitim kupolama i poznatim Crvenim trgom, bogata istorijom i kulturom, jedan od najskupljih gradova sveta ima najprljaviju vodu iz česme i nivo smoga toliko visok da je leti sat vremena provedeno napolju jednako tome da ste popušili 60 cigareta. Nije ni čudo što ima visok nivo zagađenosti vazduha kada u Moskvi postoji pet putničkih aerodroma, zatim desetak većih železničkih terminala, a dodajmo na to podzemnu železnicu i šest magistrala i autoputeva… A osim toga, Moskva je i najveće rečno pristanište u Rusiji.

grad4 picnik Top 5 lista najprljavijih gradova sveta

Prelepe kupole na Crvenom trgu skrivaju drugu stranu medalje - ovaj grad nema čak ni čistu vodu iz česme

Lisabon u Portugaliji (Lisbon, Portugal)  je najzapadnji veći grad kopnenog dela Evrope, a u njegovoj blizini se nalazi i najzapadnija tačka evropskog kopna. Smatra se da je područje Lisabona naseljavano još od praistorijkog doba, a danas po procenama ima nešto oko 4600 napuštenih zgrada u samom  centru grada, koje su poslužile uličnim umetnicima za ukrašavanje grafitima i muralima da bi se izbegao izgled ruiniranosti.

grad5 Top 5 lista najprljavijih gradova sveta

Napuštene zgrade Lisabona poslužile su kao umetnička platna uličnih slikara i grafit majstora


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice