Prestonica Portugala važi za jedan od skrivenih dragulja Evrope, a ako ste imali priliku da je posetite – jasno vam je o čemu govorimo. Lisabon poseduje šarm priobalnog grada, a uz brdovit teren, impozantnu arhitekturu (gotičke katedrale, veličanstvene manastire i pitoreskne muzeje), simpatične zabačene uličice i neprocenjive panoramske poglede – predstavlja must-see destinaciju kojoj treba da se vraćate.

Zbog svoje geografske pozicije, Lisabon je kroz istoriju bio luka za nebrojena blaga iz Novog sveta. Uz emotivnu fado muziku, morske poslastice i popularne noćne izlaske – Lisabon poseduje sve što je potrebno za nezaboravan provod koji ćete iznova prepričavati, a mi vam predstavljamo načine na koje jedan dan možete provesti u ovom zabavnom gradu.

Šta jesti?

Počinjemo od glavnog pitanja većine Srba. Dobra stvar je što je Lisabon čuven po svojim restoranima s morskom hranom, gde ćete moći da probate nešto što ne jedete svaki dan. Sardina je simbol Portugala, a svi obožavaju način na koji se ovde priprema. Serviraju je i kao užinu, pa je možete probati u skoro svakom baru ili restoranu. Lisabon je čuven i po izvrsnim kremastim kolačima zvanim Pastéis de Nata. Ovaj desert se služi u skoro svakom kafiću u gradu, a najbolji potiču od Casa Pasteis de Belém, koji se nalazi u predgrađu Belem, zapadno od gradskog centra, a koji pravi oko 35.000 ovih malih žutih pitica svaki dan! Probajte ih kad su tople i posute cimetom ili šećerom u prahu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Lisboa (@visit_lisboa)

Šta poneti?

Ne zaboravite da ponesete par udobnih cipela/patika kad se pakujete za Lisabon. Grad je napravljen na seriji strmih padina, što je bilo idealno u pogledu zaštite od osvajačkih napada, ali ne toliko idealno za savremene turiste sa nežnim stopalima – tako da je udobna obuća imperativ!

Šta posetiti?

Na vrhuncu moći, kralj Manuel I je sagradio Džeronimo manastir kako bi odao počast putovanju Vaska de Game i zahvalio mu na uspehu. Danas, kompleks predstavlja jedan od najlepših primera evropske gotičke arhitekture, bejavši klasifikovan kao spomenik svetske baštine Uneska. Izdvojte vreme da upijete lepote Džeronima i biblijsku priču o Jakovu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elena Pelican (@elenysss)

Comments