Odlazak na neku egzotičnu destinaciju danas je lakše izvesti nego ikada do sada. Ipak, bez obzira na to, egzotična putovanja sa sobom, pored uživanja i pregršti novih iskustava koje obećavaju, čak i samo pošto pogledom pređeš preko razglednice, nose i neke sitne, ali bitne pripreme. Naime, radi se o vakcinisanju na vreme, a u odnosu na termin putovanja, zatim organizovanju odgovarajućeg prtljaga u što manjim dimenzijama i informisanju o mestu na koje ste se zaputili. Možda ti, iz udobnosti kućne fotelje, ove stavke zvuče nedovoljne važne da bi ih ispoštovala, ali nakon što zakoračiš u svet egzotike, od njih ti može i život zavisiti. Jednostavno, najbolje je da ih shvatiš  kao #musthave egzotičnih destinacija.

Pa sad, pošto smo prošli one najvažnije stavke o bezbednosti na putovanju, vreme je da upravimo kompas na egzotiku. U to ime donosimo listu od 14 prelepih i najzanimljivijih egzotičnih destinacija, od kojih bar jednu moraš staviti na listu svojih putovanja, ako je moguće, i pre kraja tekuće kalendarske godine.

ANGEL FALLS, VENEZUELA

Venecuela je zemlja koja obiluje prirodnim lepotama i egzotikama. Tu se ubraja i najviši vodopad na svetu Angel Falls, koji je inače čak 19 puta viši od popularnih Nijagrinih vodopada. Nalazi se u Canaima nacionalnom parku koji je pod zaštitiom Unesco-a. Zanimljivo je još i to da su Pixar animatori iskoristili ovu destinaciju kao inspiraciju za film Up.

ANTARCTICA

Iako je 99% Antarktika prekriveno ledom, tamošnja postavka je i dalje veoma uzbudljiva. Naime, odlikuju je nestvarno plavi glečeri, zatim aktivni vulkani, vodni tokovi Drake Passage i nepregledni pejzaži netaknutog snega svuda unaokolo, a sve to postaje mnogo uzbudljivije kada se u vidokrugu prosto pojave carski pingvini ili kitovi.

AVENUE OF THE BAOBABS, MADAGASCAR

Udaljen oko 400 kilometara od glavnog afričkog kopna, Madagaskar je destinacija koja je sinonim za najveću avanturu ikada. Prebogat egzotičnom florom i faunom, on je mesto na kom ćete na svakom koraku viđati lemure i druge neobične životinjske vrste, aAvenue of the Baobabs iskusićete suživot sa drvećem visokim preko 30 metara.

WULINGYUAN SCENIC AREA, CHINA

Scenic je, najverovatnije, jedan od delova sveta koja je nepravedno potcenjen. Naime, ova atrakcija veličine 100 kvadratnih kilometara u kineskoj provinciji Hunan, sadrži hiljade stubova peščenjaka koji su priroda verzija nebodera. Zanimljivo je da su neki čak i viši od središne tačke Empire State Building.

VICTORIA FALLS, ZAMBIA AND ZIMBABWE

Ništa ne može da se poredi sa neposrednim doživljajem najvećeg vodopada na svetu. Na dužini većoj od pola kilometra prevaljuje 500 miliona litara vode preko svojih litica, na svakih 60 sekundi. Vodopade je najbolje posetiti u periodu od februara, pa do maja, nakon što se završe sezone obilnih kiša.

Comments